Tredegar brengt Suite uit Dark Arteries

Laatste update om 15:09 op Sunday, 28 January

Verlate première
Tredegar Town Band staat de laatste jaren garant voor spetterende concerten op de zaterdagmiddag. Er wordt veel nieuwe muziek op het programma gezet. Zo ook dit keer, maar gestart werd met een heuse Salvation Army March, The Silver Star van Ray Steadman-Allen. Sanctuary van Daniel Hall werd in opdracht geschreven voor de Nationale Jeugd Kampioenschappen, maar is uiteindelijk niet gebruikt, omdat het te moeilijk bleek. Tredegar kreeg daardoor de kans om op dit concert de wereldpremière te verzorgen. Een interessant werk is het zeker, met hier en daar duidelijk wat Dobson-achtige invloeden.

Dark Arteries baanbrekend
Gavin Higgins is inmiddels een gearriveerd componist. Hij won al diverse prijzen en zijn ballet Dark Arteries voor dansgroep en brassband heeft een zeer succesvolle tournee gemaakt langs de Britse podia. Veel liefhebbers van muziek en dans hebben zo opnieuw kennisgemaakt met de brassband en ervaren dat brassbands meer zijn dan de Whitfriday Marches en de contests. Tredegar was de band die de eerste uitvoeringen onder andere in Londen deed, daarna namen andere bands het over. Uit de 40 minuten muziek voor Dark Arteries is nu een 3-delige suite gemaakt en ook nu heeft Tredegar de première. Dark Arteries staat voor de zwarte aderen die door het Britse landschap lopen, de koolmijnen, en beschrijft de tijd van de mijnsluitingen en de protesten. Het is rauwe muziek, ongepolijst en veeleisend. Boeiend van de eerste tot de laatste noot.

Tegenslag voor Glenn Van Looy
Het euphonium concert dat Ludovic Neurohr voor Glenn Van Looy heeft geschreven met de titel BECH krijgt een onbedoelde eerste uitvoering. Het begin van het stuk is vanuit een andere ruimte en moet op een scherm tot het publiek komen, maar de automatisering laat Glenn in de steek. Zichtbaar teleurgesteld speelt hij het begin in de zaal. Via een passage met een kwartet komt uiteindelijk de band in het stuk voor. Helaas voor iedereen en de fantastisch spelende solist wil het stuk niet overtuigen en is het idee van het werk, de muzikale ontwikkeling van de solist tot nu toe, ook niet helemaal tot zijn recht gekomen.


Reizen staat in deze editie van het festival centraal en veel werken zijn vanuit dit thema gekozen. Of het nu het reizen in feitelijke zin betreft of een imaginaire reis van de ziel, het thema loopt als een rode draad door het festival. De keuze voor Gilbert Vinter's James Cook, Circumnavigator is dan ook een logische. Tredegar en MD Ian Porthouse sluiten er een solide concert mee af.

Wardle Academie
Tussen de concerten van de bekende brassbands in de concertzaal zijn er ook concerten van jeugdbands te beluisteren. Wardle Academie liet zaterdagmiddag horen waarom ze Brits kampioen zijn met een indrukwekkend programma waarin Peter Graham's Dimensions.

Het RNCM Brass Band Festival vindt plaats van 26 tot 28 januari in het Royal Northern College of Music in Manchester.