The Fairey Band in een programma van uitersten

Laatste update om 11:12 op Sunday, 28 January

Gregsons's Piano Concerto terug van weggeweest
Het zelden gehoorde Piano Concerto van Edward Gregson is het absolute hoogtepunt in het lunchconcert dat The Fairey Band gaf onder leiding van Gary Cutt op de zaterdag van het RNCM Brass Band Festival. Nadat het werk uit 1967 een aantal keren met Gregson zelf was uitgevoerd, haalde de componist het terug. Zoals hij vertelde: omdat hij destijds van mening was dat het teveel invloeden van andere componisten liet horen en daarmee zijn eigen gewenste stijl onvoldoende recht deed. Gregson was de eerste componist die concerten schreef met brassbandbegeleiding, de allereerste voor French Horn-virtuoos Ifor James.

Nu, zoveel jaren later heeft Gregson het werk weer omarmd en Jonathan Scott was de door hem bedachte solist. Een geweldig talent dat door de band wervelend werd begeleid. Het leidde tot een ovationeel applaus van de zeer goed gevulde zaal. Fairey was toch al goed aan het concert begonnen met Arthur Bliss' Belmont Variations. Een werk dat na al die jaren nog veel te bieden heeft.

De klankwereld van Paul McGhee
Met Lullaby won Paul McGhee in 2012 de Europese compositie wedstrijd in Rotterdam. De Provinciale Brassband Groningen onder leiding van Anno Appelo bracht het werk toen ten gehore. De muziek is gebaseerd op een tekst van Chuck Palahniuk, die Lullaby een geheel nieuwe betekenis geeft. In Lullaby-Redux gaat McGhee aan de slag met het originele materiaal en brengt hij het een stap verder. Als McGhee je zijn klankwereld intrekt gebeurt er altijd wat met je. De muziek raakt aan heftige emoties als angsten en paniek. Hoe vervreemdend ook, blijf je benieuwd naar het vervolg.

Na de Serenade van Bourgeois, waar door de band ook de nodige aandacht aan is besteed,volgt tenslotte Eric Ball's Resurgam. Hoewel een enorm contrast met McGhee's klankwereld handelt Resurgam over soortgelijke thematiek. Ontreddering en verdriet. The Fairey Band is er eens goed voor gaan zitten en Gary Cutt heeft een expressieve versie voorbereid waarvan het talrijke publiek zichtbaar geniet.We zullen The Fairey Band terug zien in Utrecht later dit jaar en daar kunnen we ons op verheugen. De band maakte een opvallend frisse indruk en was zeer goed voorbereid.

Het RNCM Brass Band Festival vindt plaats van 26 tot 28 januari in het Royal Northern College of Music in Manchester.