Gouden Spiker Festival, 4e divisie

Laatste update om 10:28 op Sunday, 23 April

Excelsior, Driesum/Wâlterswâld is met 29 leden de eerste band die in de vierde divisie optreedt. Dirigent Gouke Wielinga en zijn muzikanten trekken meteen de aandacht met een transparante vertolking van March of the Cobblers. In Pro Patria Mori van Alan Fernie verandert de stijl naar ingetogen en sereen en etaleert Excelsior een mooie sonore klank.

In She's out of my Life van Michael Jackson is de rol van soliste weggelegd voor Sonja Zijlstra op flugelhorn. Een liedje van Michael Jackson dat wat minder bekend is gebleven. Aangenaam om het eens in dit arrangement te kunnen beluisteren.

Vervolgens de première van de Dodo van Haska, in het bijzijn van de componist Arend Gerds. Het orkest slaagt erin het werk mooi en stabiel op te bouwen en door te ontwikkelen naar een stabiele vijf achtste maat. Een koraalgedeelte brengt de luisteraar naar een energiek slotdeel en Hymne. Een geslaagd nieuw werk voor brassband in een geslaagde uitvoering door Excelsior.

 Koperensemble De Wâldsang is maar liefst met 32 leden vertegenwoordigd. Dit zeer jeugdige orkest onder leiding van Gerk Huisma opent met de een ingetogen Anthem uit Chess. Een mooie binnenkomer van dit talentvolle ensemble. De solobijdrage is van Krista van der Vinne op flugelhorn in Magh Seola. Gerk Huisma slaagt erin om mooie balans te creëren tussen begeleiding en een fraai gespeelde solopartij.

Ook de opening van de Dodo van Haska heeft de nodige controle en sfeer waarna de vijfachtste probleemloos aansluit met dynamisch spel. Wat volgt is een aantal contrasten in dynamiek in ritmiek die met verve worden uitgevoerd. De Wâldsang, gefeliciteerd met deze fraaie uitvoering.

Met Punchinello duikt de band in de traditie van de blaasmuziek. Met een up tempo misschien een beetje onrustig. Vast jeugdig enthousiasme.

Flevo Brass, Emmeloord met dirigent Geert Jan Kroon betreedt met 27 leden het podium. Ook zij hebben gekozen voor een ingetogen openingswerk, Lady Steward's Air van Peter Graham gevolgd door het verplichte werk de Dodo van Haska. Hier een beetje meer onrust in de opening maar bij het gedeelte in de vijfachtste maatsoort komt de souplesse terug. Het blijft interessant om te beluisteren hoe de diverse orkesten met hetzelfde notenmateriaal omgaan. Ook Flevo Brass slaagt erin dit werk een mooie uitvoering mee te geven.

De solist bij Flevo Brass is Erwin Meijerink met een gevoelvolle vertolking van First Light van Ben Hollings. Met de mars Collaroy van Barrie Gott werd dit geslaagde optreden 'licht' van toon afgesloten.

Crescendo Workum met dirigent Ellis Nijdam treedt op met 31 muzikanten.

Voor Crescendo is de keuze op St. Magnus in een arrangement van Ray Steadman-Allen gevallen als openingswerk meteen gevolgd door het verplichte werk. Crescendo slaagt er goed in om een spanningsvolle opening te creëren en door te bouwen naar het ritmische deel. De musici van deze band doen hun uiterste best om de zachte passages ook zeer zacht uit te voeren. Dat geeft wel wat risico's maar ook veel sfeer. Dan is het wel heerlijk om naar het einde van het werk weer even een gezond en goed klinkend forte te mogen produceren. Een mooie uitvoering. De solist van Crescendo is Cristiaan Ybema op hoorn. Hij speelt het werk Skibbereen met overtuiging en souplesse. 

Uit de 'stal' van de Salvation Army klinkt de mars Star Lake van Eric Ball fris en enthousiast als slotwerk. Ook Crescendo Workum kan terugzien op een geslaagd optreden.

Wilhelmina/De Bazuin uit Kollum/Triemen Westergeest betreedt het podium met 32 muzikanten en dirigent Koen van der Molen. De opening van hun programma was een mars van eigen bodem The Lights of Europe van Harm Evers. Dit orkest is een mix van jonge en ervaren muzikanten maar ook mooi om te zien dat een aantal jeugdige muzikanten al een aantal 'vitale posities' bezetten. Een goed perspectief voor de toekomst voor dit orkest. Het sfeervolle The Water of Tyne van Philip Harper neem ons in gedachten mee naar de oever van de gelijknamige rivier. Een fijn rustpunt in het programma. Ook Wilhelmina/De Bazuin heeft een hoornist als solist. Renze Dijkstra geeft een mooie vertolking Demelza Hugh Nash.

Het verplichte werk Dodo van Haska sluit het optreden van deze band af. Dit werk heeft in de voorbereiding van dit optreden duidelijk prioriteit gekregen. Van kleine oneffenheden als in de voorgaande stukken was nu geen sprake. De diverse delen met hun eigen sfeer werden met overtuiging gespeeld. Dit maakt dit optreden toch zeer geslaagd voor Wilhelmina/De Bazuin. 

Cologne Concert Brass Academy, Köln.

De buitenlandse inbreng bij dit festival wordt gevormd dit orkest uit Duitsland. De 27 leden staan onder leiding van dirigent Patrick Kunzendorf. Bij de eerste tonen van Castell Caerffili valt meteen de overtuiging van dit orkest op. De solobijdrage wordt gespeeld door Gereaon Haas op flugelhorn in het gevoelige en serene werk The Seal Lullaby van Eric Whitacre.

Deze sfeer houden onze oosterburen met I'll Walk with God van Goff Richards nog even vast. Daarmee maken ze het zichzelf niet gemakkelijk. Dit werk vergt behoorlijk wat van het embouchure voorafgaand aan het verplichte werk.

Bij opening van de Dodo van Haske moesten de musici zich wat herpakken van de voorgaande inspanningen. Naarmate het stuk vorderde vonden de muzikanten weer de nodige steun bij elkaar en kon dit werk tot een goed einde worden gebracht. Mooi dat het Gouden Spiker festival internationale gasten mocht ontvangen deze editie.

4e DIVISIE BRASSBAND 2023

Totaal programma:

Gouden Spiker: Koperensemble De Wâldsang - Buitenpost o.l.v. Gerk Huisma

Sulveren Spiker: Excelsior - Driesum / Wâlterswâld o.l.v. Gouke Wielenga

Brūnzen Spiker: Crescendo - Workum o.l.v. Ellis Nijdam 

-------------------------------------------------------------------------------------------

Verplicht werk:

1. Koperensemble De Wâldsang - Buitenpost o.l.v. Gerk Huisma 

2. Excelsior - Driesum / Wâlterswâld o.l.v. Gouke Wielenga

3. Wilhelmina / De Bazuin - Kollum / Triemen Westergeest o.l.v. Koen van der Molen 

-------------------------------------------------------------------------------------------

Solisten:

1. Krista van der Vinne (bugel) - Koperensemble De Wâldsang Buitenpost

2. Erwin Meyerink (cornet) - Flevo Brass Emmeloord

3. Christiaan Ybema (althoorn) - Crescendo Workum

-------------------------------------------------------------------------------------------

Extra prijs: verloot onder alle deelnemers
Cadeaubon Van der Glas Muziekinstrumenten - De Woudklank Schildwolde