Gouden Spiker Festival 2023: Festivaldivisie

Laatste update om 15:15 op Saturday, 22 April

Aan Pro Rege B Heerenveen de eer om het spits af te bijten. Onder leiding van Hendry van Loo gaven de 26 jeugdige muzikanten (nou ja, met wat hulp van wat 'oude rotten') dit festival een enthousiast begin. Met een vrijwel complete brassband bezetting klonk Just a Game van John DeBee fris en helder. Met een flitsende solo gaf de jonge drummer even zijn visistiekaartje af. Met James Bond en een suite uit Aladdin kreeg de film- en theatermuziek ook een plek in een afwisselend programma. Hierbij lieten de 'dames' op flugel en cornet horen dat zij ook solistisch al flink wat in hun mars hebben. Het het optreden van dit talentvolle orkest werd afgesloten met het vlotte rockstuk They are coming van John Blackstone. Voor Pro Rege Heereveen is dit een juweeltje binnen voor de vereniging om te koesteren.

Koperbende uit Frieschepalen onder leiding van Martine Reijenga betrad met 9 leden het podium. Dit ensemble had de juiste keuzes gemaakt bij hun repetoirekeue. Zo kwam dit ensemble uitstekend tot zijn recht in een afwisselend programma varierend van de Mars uit de Notenkraker tot David on the White Rock. Ook de diverse solo's binnen het ensemble vielen positief op. Een optreden waar dit ensemble met tevredenheid op terug kan kijken. Ze hebben er zeker geen 'bende' van gemaakt de Koperbende.

Jeugdorkest Hosannah uit Leeuwarden betrad met 21 leden het podium. Onder leiding van Renee van der Veen werd een afwisselend programma gepresenteerd. Natuurlijk mochten we genieten van Film- en Popmuziek. Een genre dat altijd aanslaat bij jeugdorkesten. Daarnaast een meerdelig werk van Ivo Kouwenhoven Journey through the Desert. Kouwenhoven heeft veel affiniteit met de doelgroep en schrijft stukken die hun weg veelvuldig vinden bij veel jeugdorkesten. Viva la Vida van Coldplay en Fleming van Nederlandse bodem gaven dit optreden een sprankelend slot. Hosannah Leeuwarden mag trots zijn op dit onderdeel van de vereniging.

Muziekmaatjes uit IJlst gaf met 15 leden onder leiding van Ellis Nijdam een mooi optreden. My First Blues klonk zeker niet alsof dit voor het eerst gespeeld werd. De klank die nodig is voor een Blues werd goed getroffen. Ook dit ensemble had ook een stuk van Ivo Kouwenhoven, Suite for Youth gekozen. Afwisselende delen met afwisselende stijlen. Zo maken jeugdige muzikanten al vroeg kennis met een breed spectrum van muziek. Het optreden werd afgesloten met het vlotte Join the Band. Een uitnodiging die jeugdige muzikanten uit (de omgeving) van IJlst zouden moeten overwegen.

De Bazuin C uit Oenkerk had voor dit optreden gekozen voor een aantal nummer van Ennio Salvere. Onder leiding van Trienke Gietema-de Vries werd in Adventure Game het visitiekaarte afgegeven. Hoewel voor werken van een enkele componist was gekozen was het optreden alleminst saai. De werken van Salvere herbergen veel stijlen in zich. Bij de solistische bijdragen op flugel en cornet lieten twee 'jongedames' uit het orkest horen dat zij zich nu al durven te onderscheiden. Dit optreden nam ons in diverse stijlen als Ballads, Rock en Soul mee door de wereld van de hedendaagse (pop)muziek. Ook De Bazuin mag trots zijn op hun muzikale jeugd.

Jeugdkorps De Bazuin, Westersweach sloot het eerste blok van de Festival Divisie af. De 12 leden gaven onder leiding van Reimer Jan Rondaan een verrasend optreden. Tussen het (jeugdo)rkest repertoire was (voor de kenners uithet rode boekje) de Hymn Tune Hursley geprogrammeerd. Zo maken de jeugdige spelers al op jonge leeftijd kennis met het 'brassband erfgoed'. Ook de werken Happy Day en Hey hadden, mede dankzij een 'subtiele' drummer, veel sfeer en dynamiek. Mooie optredens zijn niet voor behouden voor orkesten met een groot aantal muzikanten!

Let's Go Legato Burgum kwam op in diverse kostuums. Een bont gezelschap van nonnen, cowboys en andere bijzondere types. Bij het openingswerk Flinstones bleek dirigente Lieke Klaver de rol van Wilma te vervullen. Let's Go, een mix van jong oud, trad op in fanfarebezetting en nam het publiek mee naar diverse beroemde films als Dances with Wolves en Sister Act. Daarmee was de aanwezigheid van een groot aantal nonnen op het podium verklaard. Maar ook het gebied van special effects hadden ze hun best gedaan. Wat denken bij het gebruik van een echt 'nepkampvuur' bij muziek van een western. Een afwisselend optreden met veel gevoel voor details en theater.

De Toeterbende, Bitgummole trok vanaf de eerste maestoso tonen de aandacht Castles and Crowns van Robert Buckley. Samen met de 16 muzikanten had dirigente Christina van der Bijl de juiste toon getroffen. Ook bij de andere werken viel de toonkwaliteit en ritmiek van dit ensemble positief op. In Los Dos Amigos brachten twee jonge cornettisten, compleet met sombrero, het publiek in Mexicaanse sferen. Tot slot Flemming, de populariteit is ook blassmuziekwereld binnen gedrongen. De Toeterbende kan terugzien op een zeer geslaagd optreden. Zeker geen 'bende' die Toeterbende.

Met Brassband Fryslân onder leiding van Hille van Hijum treffen we een heel andere leeftijdscategorie op het podium. In hun openingsklanken met Pastime with Good Company nemen ze ons mee naar een paar eeuwen geleden, de tijd van Henry VIII. Walking in the Air had een wat voorzichtig begin maar met de daaropvolgende tutti inzet vonden de muzikanten elkaar weer snel. Trombonesolist Willem Flisijn gaf vervolgens een gevoelvolle vertolking van Smoke gets in your Eyes. Brassland Fryslân weet de gevestigde componisten zeker te vinden. Goff Richards was vertegenwoordigd met Light as Air en blaasmuziekliefhebbers konden hun hart ophalen bij Castel Coch van Powell. Een optreden van en voor de liefhebber van brassbandmuziek.

De Waadblazers, Minnertsga/Tzummarum gaven met 15 leden in een fanfarebezetting een mooi verzorgd optreden. Onder leiding van Hilda Wiersma klonken de eerste tonen van March for a Festival van Peter Martin direct sprankelend en uitnodigend. Maar ook Concerto d'Amore van Jacob Haan was prima in balans wat betreft klank, stemming en stijl. Het 'oude vertrouwde' Fascinating Drums kreeg in de uitvoering van de Waadblazers nieuw elan en energie. En dat lag niet alleen aan de uitstekende drummer. Gefeliciteerd met dit mooie optreden.

Tusken de Noaten uit IJlst, een jeugdige fanfare met 30 leden, nam onder leiding van Ellis Nijdam het publiek mee naar de muziek van Dvorak. Het uptempo arangement van Dizzy Straford op het thema's uit de 9e van deze componist doet het altijd goed als openingswerk van een optreden. Bijzonder, een tweede uitvoering van Fascinating Drums binnen 10 minuten. Zoek de verschillen, deze waren er zeker. Maar ook deze uitvoering had 'pit en drive' Bij Michael Jacksons Hit Mix was het vanaf de eerste noten duidelijk dat dit stuk in de voorbereidingen voor dit optreden ruime aandacht had. Ritmiek en klank waren direct 'in de roos'. De formule 1 is op het moment zeer populair, de blaasmuziekwereld kan dan natuurlijk niet achter blijven. Tusken de Noaten gaf met een bewerking op het thema een spetterend slot van een geslaagd optreden.

Samenspelgroep Pro Junior, Gerkesklooster/Stroobos. Deze jonge talenten spelen met 14 leden onder leiding van Dineke Oostra-Kamminga
Met de opening Welcome to the World van Jacob de Haan wordt iedereen welkom geheten met hen een muzikale wereleldreis te maken. Zo nemen ze het publiek mee naar Frankrijk, Denemarken, Duitsland, de USA en Portugal. Geografisch misschien niet de meest logische route maar muzikaal voor deze jonge spelers zeker.  Misschien voor een aantal van hen een eerste optreden op zo'n groot podium. Uitstekend gedaan. 

Uitslagen:
De Waadblazers o.l.v. Hilda Wiersma
De Toeterbende o.l.v. Christina van der Bijl
De Bazuin C o.l.v. Trienke Gietema-deVriews
De Koperbende aanmoedigingsprijs
Tussen de Noaten tegoedbon Hall Leonard
Slagwerk Daan Spoelstra de staande ovatie

Gelukkig hebben we ook wat actiefoto's gemaakt van de vaak jeugdige deelnemers: