BBK 2022: kampioensdivisie, keuzewerk Brass Band Willebroek

Laatste update om 16:28 op Sunday, 27 November

'A Gabrieli Fantasy' is een uitgebreide verkenning van 'Canzon in Double Echo a 12', geschreven in 1608 door de Italiaanse componist Giovani Gabrieli. De Belgische componist Bert Appermont koppelde in het werk vijf elementen op basis van drie zogenaamde koren (groepen koperblazers), die zowel afzonderlijk als samengevoegd spelen. Deel 1 presenteert de originele melodie die al snel wordt aangepast naar de vorm van een Toccata. Daarna volgen Chorale, Scherzo en een sarcastische canon tussen de drie groepen. De finale brengt de muziek terug naar zijn glorieuze thema, waarna het prestissimo-einde alle elementen samenvoegt tot een glorieuze climax.

De componist zit als (kritisch) toehoorder in de zaal. Begrijpelijk, want hoe vaak krijg je de kans om een lastig stuk als A Gabrieli Fantasy twee keer op een dag te horen? Willebroek is de eerste band die het deze middag uitvoert.

Overtuigend start de band met het werk. De ensemble opstelling binnen de band werpt zeker zijn vruchten af en zorgt voor een prachtig drie-dimensionaal effect in de zaal. Dirigent Frans Violet houdt de touwtjes stevig in handen, wat ervoor zorgt dat zijn muzikanten alle ruimte krijgen. Er ontstaat een zeer spectaculaire uitvoering met grote dynamische verschillen. Lode Violet brengt de solo op cornet zeer muzikaal. Het tutti wat daarop volgt zorgt voor een geluid dat je raakt in je ziel. Er gebeurt hier iets heel speciaals op het podium, zoveel is duidelijk. 

De band blijft het hele werk ín charge'. Er valt hier zoveel te genieten. De flugelsolo is van grote kwaliteit, deze band weet in deze vorm de zaal te raken, het kan niet anders dan dat er hier en daar een traan weggepinkt wordt. 

Alle thema's verborgen in de partituur zijn door dirigent uitgediept en hoorbaar, geen noot van deze prachtige compositie blijft onbenut gelaten om de missie van de band uit Willebroek tot een geslaagd einde te brengen. De bassectie zorgt voor een fabuleus geluid, wat een dankbaar fundament om op te mogen musiceren. 

Nadert de band uit Willebroek hier perfectie? Er wordt in ieder geval alles aan gedaan, het werk staat als een huis, de solisten hebben hun huiswerk meer dan voortreffelijk gedaan. Alles blijft zo ongelofelijk doorzichtig. Frans Violet neemt zijn muzikanten en publiek mee op een ongelofelijke reis door de wereld die Appermont heeft gecreëerd.

Een sensationele uitvoering en een ovationeel applaus van publiek (én de componist) voor de muzikanten uit Willebroek.