Jan de Haan's Redbad verplicht op NBK

Laatste update om 19:44 op Tuesday, 29 March

Het bestuur van de Stichting NBK heeft het verplichte werk voor de bands in de kampioensdivisie bekend gemaakt. Op zaterdag 29 oktober 2022 zal Redbad de nieuwe kampioen van Nederland aanwijzen.  

Ter gelegenheid van zijn 70ste verjaardag verstrekte de stichting NBK aan Jan de Haan al in 2019 de opdracht voor het schrijven van een werk voor de kampioensdivisie. Tijdens de 41e Nederlandse Brassband Kampioenschappen wordt de bekende dirigent, componist en jurylid uit Oranjewoud in het zonnetje gezet. 

Oorspronkelijk zou het verhaal over de koning van de Friezen vorig jaar al op de lessenaar staan tijdens het NBK, maar Covid gooide roet in het eten. Gregson’s The World Rejoicing werd een jaar doorgeschoven, dus Redbad moest even geduld hebben. Het bestuur van de NBK laat weten bijzonder trots te zijn dat Jan de Haan mag schitteren op het NBK-podium. "Ere wie ere toekomt!”

Magna Frisia
Redbad was de koning van de Friezen in de periode 680 tot 716. Het muzikale portret van Jan de Haan bestaat uit zeven aaneengeschakelde delen die thematisch gezien sterk met elkaar verweven zijn. Hij schreef het werk al in 2019. Het heeft dus nogal even op de plank gelegen. Het idee was er al langer om iets met Redbad te gaan doen. "Dat Friesland ooit een koning heeft gehad en vroeger veel groter was (Magna Frisia) dat triggerde mij. Ik heb me ingelezen in de geschiedenis en gebruikte een paar markante momenten uit die periode als inspiratiebron”.

Compact en toegankelijk
De muzikale en technische uitdagingen liggen voor het opscheppen. De Haan liet zich inspireren door historische gegevens, maar ook door verhalen, anekdotes, mythen en legenden rondom deze figuur. De thematiek binnen de compositie is sterk met elkaar verweven, terwijl de muziek – van heroïsche motieven tot melancholie in de elegieën – steeds gevarieerd en boeiend blijft. Indrukwekkende tuttipassages worden afgewisseld met fragmenten die opener klinken en waarin verschillende spelers solistisch kunnen schitteren. Een treurlied transformeert in de compositie tot een majestueuze finale waarin de grootsheid van Magna Frisia, het toenmalige Friese rijk dat zich langs de kust van Noord-Duitsland tot aan Brugge uitstrekte, wordt weerspiegeld. In 719 overleed de koning van de Friezen aan een ernstige ziekte.
“De testpiece Redbad is niet te vergelijken met mijn andere werken voor brassband zoals Earthquake, Metamorphosis of Terra Incognita. Dit 18 minuten durende werk is meer compact en in een vrij toegankelijk idioom geschreven. Je komt geen bekende thema’s tegen. De moeilijkheidsgraad is absoluut kampioensdivisiewaardig, uitdagend voor alle instrumentengroepen. Solistisch worden er met name hoge eisen gesteld aan de euphonium, maar ook de solocornet, trombonesectie en Eb bas moeten behoorlijk ‘aan de bak’. Het werk voldoet naar mijn mening aan alle eisen die aan een testpiece gesteld worden”. Jan de Haan maakte in verschillende hoedanigheden bijna alle NBK’s mee. “Elke keer is het een eer om een rol te vervullen op dit fantastische evenement. Dat deze opdracht tot stand kwam vanwege een bepaalde leeftijd die ik heb bereikt maakt het extra bijzonder” aldus de componist. (bron bestuur Stichting NBK)

Krijg hier een indruk van Redbad.

De verplichte werken voor de overige divisies worden medio april bekend gemaakt.