Runner-up Festival Brass Band wil kloof met Willebroek dichten

Laatste update om 16:27 op Saturday, 15 February

Enkele weken na het Belgische Brassband Kampioenschap kijkt CU Brass met Peter Van Dyck van de Festival Brass Band terug op de prestaties van zijn band begin december en de aanloop daarnaar toe. Festival Brass Band wist twee uitstekende uitvoeringen neer te zetten, beloond met 94 en 96 punten of procenten. Toch moest men opnieuw de titel aan Willebroek laten. 

Wat waren jullie gedachten voordat de uitslag bekend werd?
Van Dyck:"We waren zeer tevreden over onze uitvoeringen. Gebaseerd op reacties van mensen uit de zaal dachten we dat Willebroek en FBB de uitgesproken kanshebbers waren voor de titel. Dit was na de uitslag ook aan de percentages te zien. Het verplichte werk, Dynasty, paste ons goed, we hebben aan de hand van dit fantastische werk verder aan onze sound kunnen werken. We hebben ons na het winnen van de DOBC vooral op Dynasty gefocust, A Brussels Requiem is begin november opnieuw op de lessenaar verschenen."

Wat is er in jullie optiek nodig om die laatste stap te zetten en weer nationaal kampioen te worden? Of is die stap op dit moment te groot?
"Als het onmogelijk zou zijn om de nationale titel te winnen, hoeven we niet meer deel te nemen. Nee, het motiveert ons eigenlijk eerder om nog beter/stabieler te worden. We zijn op de goede weg de kloof met de huidige winnaar te dichten. Veel hangt af van de MD/dirigent, maar de individuele kwaliteit van de muzikanten in van levensgroot belang. Een vaste stabiele bezetting is daarbij de sleutel. Hier werken we constant aan. In de loop van januari 2020 zullen we dat bereiken zoals het er nu uit ziet. Aan onze sound en power werken, zijn de grote uitdagingen voor de rest van het seizoen. De eerste test zal het VOBK 2020 zijn in april."

De regels rond de bezetting van de bands op het BBK zijn het afgelopen jaar gewijzigd. Toch zien we nog de nodige gastspelers, welke regels zijn er?
"Inderdaad zat Dennis Vork (BB Schoonhoven) op Principal bij BB Buizingen en Robert Ernest (Principal van PBG) zat bij FBB op assistant Principal. We mogen vervangers of aanvullingen opstellen met Belgische nationaliteit of uit alle buurlanden (UK uitgezonderd). We mogen 2 geregistreerde muzikanten opstellen uit een andere afdeling (in ons geval uit de lagere afdelingen) en je mag in laatste instantie 2 niet-geregistreerde muzikanten vervangen (tgv ziekte of overmacht)."

Nieuwe aanwinsten
Ondertussen heeft de band de komst van twee aanwinsten bekendgemaakt; niemand minder dan (besson Artist) Gilles Demeurisse zal de principal euphoniumstoel gaan bezetten en en student aan het Gents Conservatorium, Ward Dierick zal de sopraancornet partij voor zijn rekening gaan nemen.