BBK2019 Kampioensafdeling: Festival maakt indruk met A Brussels Requiem

Laatste update om 17:42 op Sunday, 1 December

6. Festival Brass Band o.l.v. Steven Verhaert - A Brussels Requiem (Bert Appermont)

Oorspronkelijk geschreven in opdracht van Brass Band Oberösterreich, voor de EBBC 2017 in Oostende. De compositie reflecteert op de tragische omstandigheden na de serie terroristische aanslagen in de Belgische hoofdstad op 12 maart 2016, waarbij 32 doden en meer dan 300 gewonden vielen.

A Brussels Requiem bestaat uit vier doorgecomponeerde delen getiteld 'Innocence', 'In Cold Blood', 'In Memoriam - We Shall Rise Again' en 'A New Day'. De componist herdenkt het verlies van onschuldige levens in het emotionele centraal gedeelte, voordat hij een gepassioneerde oproep doet voor een nieuw tijdperk van gemeenschappelijk begrip. In het werk wordt het kinderliedje Au Claire de la Lune gebruikt als symbool van de onschuld en uiteindelijk van potentiële verlossing.

Een geslaagde start voor solo cornet en euphonium, dan een inschattingsfout door de buisklokken zo vooraan te plaatsen zodat ze te luid zijn en andere stemmen wegdrukken. In Cold Blood krijgt een drive mee die de gebeurtenissen onontkoombaar lijken te maken. Niet alle techniek is even doorzichtig, maar er is heel veel te genieten. Ook de zachtere dynamieken weet de band te vinden en goed uit te buiten.

De treurmars overtuigt en het In Memoriam is indrukwekkend in sfeer. Toch zijn er hier een paar ongelijke inzetten en is de stemming niet steeds in orde en dat doet een afbreuk. Er is veel kwaliteit te horen in de duetten en solopassages die ons brengen naar A New Day. De emotionele laag wordt hier duidelijk geraakt.

Super jazzy trombones in het laatste deel. De gelaagdheid is verderop prachtig aanwezig en de band is hier in topvorm. De finale is een toonbeeld van muziek maken op het hoogste niveau. Opnieuw een band die een goede keuze heeft gemaakt met dit werk en daarmee sterk te voorschijn komt.