Groove en Swing in Eerste afdeling

Laatste update om 15:22 op Friday, 24 November

Zes deelnemende brassbands zullen zaterdag 25 november hun optreden beginnen met Blackout van Thomas Doss. Solo cornettist van Brassband Bacchus Dimitri Deneve over de kennismaking met Blackout: “Eerlijkheidshalve moet ik toegeven dat niet iedereen in de band - na de eerste zichtlezingen van het werk - enthousiast was. Wij zijn meestal op zoek naar een werk waar een mooie melodische passage in voor komt waar de warme sound van een brassband tot zijn recht kan komen, en dit misten we een beetje in Blackout. Echter na enkele weken te hebben gewerkt aan Blackout hebben we de groove en het swingende karakter in het werk ontdekt en dit maakt dat we dit stuk met veel plezier uitvoeren. Het is een zeer indrukwekkend werk, en misschien niet heel lang maar wel fysiek veeleisend. Een hele uitdaging dus. We maakten onlangs trouwens de vergelijking tussen Thomas Doss en DJ Regi Penxten, omdat het zo opzwepend is.”

Efficiëntie geboden
Om Blackout en daarnaast ook het vrije werk in te studeren is heel wat discipline nodig en moet veel huiswerk worden verricht. De muzikanten van Brassband Bacchus komen vanuit heel België en zelfs uit Nederland elke donderdag naar Lennik, in het Vlaams-Brabantse Pajottenland ten westen van Brussel, gereden. De band bestaat uit een mix van goede amateurs, muziekstudenten en inmiddels professionele muzikanten die de band een warm hart toedragen. Naast de wekelijkse repetitie zijn er dus niet veel mogelijkheden om extra repetities in te lassen. Wel lukt het om sectierepetities te houden en enkele try-outs, maar van dirigent en drijvende kracht achter de band Bart Van Neyghem vraagt het enorm efficiënt werken.

Beslissing op details
De afgelopen twee jaren werd er een tweede plek behaald en Bacchus was ook al eens de winnaar. Dimitri Deneve, belast met de communicatie van de band: “We weten ook dat er heel wat kwaliteitsvolle bands deel nemen in de eerste divisie en dat de verschillen tussen de bands onderling erg klein zijn. Elke band legt verschillende accenten wat maakt dat de jury op basis van deze details een beslissing dient te maken. Soms steekt er wel eens een band met kop en schouders bovenuit. Wij gaan zaterdag gefocust het podium op en geven het beste van ons zelf. Een nieuwe eerste plaats zou mooi zijn, maar voor ons is het alvast geslaagd als we tevreden kunnen zijn van ons zelf. Al hopen we stiekem toch bij de eerste drie te eindigen.”

20 jaar Brassband Bacchus
Na het Belgisch kampioenschap komt de focus te liggen op het kerstconcert op 26 december. “We houden dit concert in de kerk van Asse ter Heide, en zetten dit jaar een eigen muzikant in de spotlights als solist op bastuba: Johan Desaedeleer. Het belooft een afwisselend en aangenaam programma te worden. Allen daarheen zou ik zeggen. Volgend jaar bestaat de band 20 jaar, dus maken we er een waar feestjaar van met enkele spectaculaire concerten. U kan ons volgen op onze facebookpagina en op onze website www.brassbandbacchus.be. Daar vindt u onze evenementen en kunt u op de hoogte blijven van het reilen en zeilen van onze band.”