De DOBC-voorbereiding van Backum Brass en Brassband Amersfoort

Laatste update om 13:00 op Saturday, 22 June

De immer enthousiaste dirigent Vincent Verhage kwam met twee bands naar de Dutch Open Brassband Championships (DOBC) en kijkt tevreden terug op de resultaten. Uiteraard is de winst van Brassband Amersfoort in de eerste divisie en prestatie waar men nu nog van nageniet. Ook het optreden van Backum Brass, welke netjes tussen de tweede divisiebands geklasseerd werd, voldeed aan de hoge eisen van de maestro. Vincent Verhage reflecteert:

Bepaald niet gemakkelijk
De keuze om met Backum Brass uit te komen in de tweede divisie van de DOBC, tussen de eerste- en tweede divisiebands van de NBK, was heel bewust. De band heeft het nodig om geprikkeld te worden met veel programma's en veel uitdaging. Misschien dat er in de afgelopen tijd wel heel veel 'programma-prikkels' op de band af kwamen, want met een groot concert in januari, het Gouden Spiker Festival, een donateursconcert in mei, het DOBC en binnenkort weer een buitenoptreden is de agenda overvol dit eerste halfjaar van 2019. Het betekende dat de band veel moest schakelen tussen de diverse programma's tijdens de voorbereiding op de DOBC. Het werk "The Raid"  was voor de meeste muzikanten bepaald niet makkelijk en vormde voor de band en de solisten zeker een uitdaging. Voor de band is het goed om eens in een druk schema zo'n werk te moeten voorbereiden en om solisten de kans te geven om te groeien in hun rol. De resultaten van onder meer Rastede 2016 en Amboise 2018 hebben bewezen dat de band hiermee om kan gaan. Dat we als eersten lootten deed ons niet veel. De band zat vrij ontspannen te spelen op het podium. Niet alles verliep optimaal, en dat was ook te zien in de uitslag, maar gezien de voorbereidingstijd was ik persoonlijk wel tevreden met het muzikale resultaat en de persoonlijke groei van enkele solisten binnen de band.

 Verantwoordelijkheid bij de muzikanten
Brassband Amersfoort werd eind maart gevraagd om samen met brassband Willebroek een concert te geven twee weken later. Het voor de DOBC geplande studieweekend ging volledig op aan de voorbereiding van dit plotselinge concert waarin vrij veel nieuwe werken op de lessenaar belandden. Het concert met Willebroek kon wel gebruikt worden als try out voor de mars "Le tricot Rouge" en de winnende trombonesolo"Radio City" . Ons grote werk "A Kings Lie"  studeerden we in zeven repetities in, zonder sectierepetities.

Ik heb deze ietwat gemankeerde voorbereiding ook gebruikt om vooral zo ontspannen mogelijk op het DOBC-podium terecht te komen. Bij ons debuut in de eerste divisie bij het afgelopen NBK was de spanning op het podium redelijk voelbaar wat veel persoonlijke missertjes tot gevolg had. Hierdoor preseteerden we onder ons kunnen. De voorbereiding voor de NBK was zo minitieus uitgevoerd dat misschien wel over iedere noot van het verplichte werk "High Peak" een opmerking gemaakt is door mij, en dat iedere noot apart gereperteerd is. Dat geeft de muzikant zoveel om aan te denken op het podium dat het ontspannen muziek maken werd vergeten. Nu legde ik de verantwoordelijkheid van het noten studeren echt bij de muzikanten, die deze verantwoordelijkheid allemaal hebben genomen. De band groeide iedere week enorm, dat gaf een enorme drive. Het vertrouwen was op het podium ook heel goed voelbaar, er zat nu een totaal andere band te spelen dan op het NBK, dat geeft vertrouwen voor de toekomst.