EBK Try-out weekend

Laatste update om 23:39 op Sunday, 21 April

Als spin-off van de Europese Brassband Kampioenschappen, die vorig jaar plaats vonden in Utrecht, organiseerde ZIMIHC ook dit jaar weer een EBK try out weekend. Op 20 en 21 april, een week voor de kampioenschappen in Montreux, was Theater Zuilen het podium voor de twee kampioenen uit Nederland en België. Belgisch kampioen Brassband Willebroek was wederom graag van de partij en concerteerde zaterdagavond samen met Brassband Amersfoort. De zondagmiddag was voor Nederlands kampioen PBG samen met Brassband Schoonhoven. 

Brassband Willebroek
In een goed gevulde zaal begon Willebroek zaterdagavond met een opwarmertje, Sång till Norden van Lode Violet, waarna het publiek kennis kon maken met het verplichte werk voor de Europese kampioenschappen, Dear Cassandra van de Zwitserse componist Ludovic Neurohr. Dear Cassandra is een zoektocht van de componist naar de toekomst van de brassbandmuziek. Cassandra is een mythische figuur die in de toekomst kon kijken. Na een aantal muzikale omzwervingen komt de componist aan het einde van het werk tot het oordeel dat de toekomst niet belangrijk is, maar het muziek maken des te meer.


Concentratie van jong tot oud gevat in één beeld, 

Zijn werk is zeer spectaculair en vraagt het uiterste van de musici. Ook het keuzewerk kreeg aan het eind van de avond een uitvoering. Ondanks dat nog niet alle puntjes op alle i's staan, liet Willebroek horen, waarom het een van de topbands van Europa is. Het was volop genieten, ook in de rest van het programma met ondermeer Gypsy Dance (arr. Ceri John) en The King of Swing (John Barber).

Brassband Amersfoort
Tussen de optredens van Willebroek door was het de beurt aan Brassband Amersfoort. De band werd drie weken geleden gevraagd om een deel van het concert voor zijn rekening te nemen. Onder leiding van Vincent Verhage zette Amersfoort een positieve prestatie neer. De Nederlandse première van Radio City, een trombone solo met verteller van Peter Graham, werd door Wolter Lommerde goed gebracht.


Trombonist Wolter Lommerde met Brassband Amersfoort (o.l.v. Vincent Verhage)

Om Willebroek een hart onder de riem te steken bracht Amersfoort Intrada 'Ein Feste Burg, een werk dat Willebroek ooit als eerste speelde tijdens het WMC. Het optreden werd besloten met Credo van Lorne Barry, waarna voorzitter Harry Spruyt vertelde dat de band na de eerste deelname in de 1e divisie tijdens de NBK hard doorwerkt aan de kwaliteit en in juni zal deelnemen aan de DOBC in Drachten.

Provinciale Brassband Groningen en Brassband Schoonhoven
Ondanks het prachtige Paasweer hadden diverse liefhebbers van brassbandmuziek de weg naar het ZIMIHC Theater Zuilen gevonden om naar de Nederlands kampioen, Provinciale Brassband Groningen, en Brass Band Schoonhoven te luisteren. Het werd een heerlijke middag met hoogstaande muziek. De Provinciale Brassband Groningen beet het spits af met Dear Cassandra waarbij dirigent Richard Visser duidelijke lijnen heeft gekozen in het zeer programmatische werk van Neurohr. Na afloop van het werk sprak Visser zijn tevredenheid uit, maar ziet ook nog wat verbeterpunten voor de komende laatste repetities.


PBG in actie met dirigent Richard Visser

Na dit uiterst lastige testwerk was het de beurt aan de Schoonhovense formatie onder leiding van Robbert Vos. Na een prachtig resultaat tijdens de concertwedstrijden in Drachten (maart red.), bleek de band in zeer goede doen en vermaakte het publiek met een prima afgewerkt programma met uitstekende solisten (Dennis Vork op flugel en Martijn Boom op timpani). Naast heerlijk swingende muziek werd de uitvoering van Vinter's Spectrum zeer gewaardeerd. Ook de solistische bijdrage van Richard Visser op trompet tijdens Windows of the World (Graham) swingde de pan uit!

 
Brass Band Schoonhoven o.l.v. Robbert Vos

De afsluiting van dit prima georganiseerde concert vormde het keuzewerk van regerend kampioen Provinciale Brassband Groningen. De band zit met vertrouwen op het podium, heeft sterke solisten en laat heel weining aan het toeval over. 

Beide concerten werden op zeer prettige wijze voorzien van achtergrondinformatie door Lies Rubingh.

CUBrass wenst Brass Band Willebroek en Provinciale Brassband Groningen heel veel succes in Montreux!