Terugblik DOBC 2024

Laatste update om 10:06 op Friday, 21 June

Zaterdag 8 juni werden de Dutch Open Brassband Championships (DOBC) 2024 georganiseerd in de Oosterpoort in Groningen. De DOBC zijn onderdeel van de Groningen Brass Experience (GBE) die van woensdag 5 tot en met zondag 9 juni plaatsvonden. Het programma van de GBE bestond uit buitenoptredens in de binnenstad van Groningen, clinics bij het Prins Claus Conservatorium, een groots educatieconcert in Assen, een concert in Huize Maas Groningen, verschillende internationale groepen en artiesten, diverse Ommelandconcerten en op zaterdag dus de DOBC.

Tijdens de netwerkbijeenkomst van de GBE werd aan Jacob Dijkstra een Buma Blaasmuziek Award 2024 toegekend vanwege zijn betrokkenheid en inzet voor onder andere het Wereld Muziek Concours (WMC), de Europese Brass Band Kampioenschappen, de Nederlandse Brass Band Kampioenschappen (NBK) het Centrum Repertoire Ontwikkeling Nederland (CRON), het Repertoire Informatie Centrum (RIC) en de Groningen Brass Experience (GBE). Dijkstra zal de award op zondag 10 november in ontvangst nemen tijdens het HRFSTWND-concert in de Agnietenhof te Tiel.

Tijdens de DOBC was het meteen al genieten vanaf 9.00 uur 's ochtends. De mooie akoestiek in de Oosterpoort en goed gekozen programma's zorgden ervoor dat het al talrijke publiek kon genieten van zes optredens in de tweede divisie. De Gereformeerde Brassband Groningen o.l.v Jan Werkman werd winnaar van deze divisie, voor De Lofklank Ureterp en de winnaar van 2023 Martini Brassband Groningen. Fuchsia Reinarz van Brassband Düren werd met een prachtige solo op Es-Bas winnares van de solistenprijs in deze divisie. 

Uitslag 2e divisie:
Gereformeerde Brassband Groningen o.l.v. Jan Werkman 93 punten
De Lofklank Ureterp o.l.v. Koen van der Molen 91 punten
Martini Brass Band Groningen o.l.v. Rieks van der Velde 90 punten
Brass Band De Bazuin - B, Oenkerk o.l.v. Jaap Musschenga, 89 punten
Brassband Düren, o.l.v. Martin Schädlich, 87 punten
Brassband Immanuel Eemsmond o.l.v. Jan Werkman, 86 punten
Beste solist: Fuchsia Reinarz (Brassband Düren)

Ook in de eerste divisie was het niveau van grote hoogte. Met een aantal uitvoeringen die in de hoogste divisie niet zouden misstaan was het een feest voor het publiek de zeven optredens te beluisteren. Net als in 2022 werd Mercator Brassband onder leiding van Tim de Maeseneer winnaar van deze divisie. Bovendien sleepte Euphoniumspeler Tom De Laet, ook net als in 2022, de solistenprijs binnen. Brassband Oefening & Uitspanning Wijk & Aalburg liet horen de wat mindere NBK uitslag van 2023 helemaal te boven te zijn door als tweede te eindigen en Kunst naar Kracht de Goorn werd derde in deze divisie. Opvallend was ook het eerste wedstrijd-optreden van Brassband G.A.N.S. Deze brassband is opgericht met als doel: een brassbandplatform in het noorden bieden op eerste divisieniveau. De letters G.A.N.S staan voor "Nieuw Gronings Koper Geluid". Vertaald naar het Latijn is dat "Nova Aeris Soni Groningen", de afkorting waarmee je G.A.N.S. vormt. Het plezier bij de muzikanten (en fans) spatte er van af. 

Uitslag 1e Divisie:
Mercator Brass Band (B) o.l.v. Tim De Maeseneer 95 punten
Oefening & Uitspanning Wijk & Aalburg o.l.v. Yves Wuyts 94 punten
Kunst naar Kracht de Goorn o.l.v. Pieter Koster 92 punten
Gloria Deï o.l.v. Gerk Huisma, 91 punten
Excelsior Zalk o.l.v. Rieks van der Velde, 90 punten
G.A.N.S. o.l.v. Jan Werkman 89 punten
Braz 'Art (B)o.l.v. Geert Verschaeve, 88 punten
Beste solist: Tom De Laet (Mercator Brass Band)

In de avonduren was het de beurt aan de zes bands in de kampioensdivisie. Over de uitslag hiervan werd en zal nog lang worden nagepraat. Net voor de prijsuitreiking mocht Margaret (Margie) Antrobus namens de jury het woord voeren en zij bereidde bands en publiek al voor op een bijzondere uitslag. De jury had met name gelet op balans, samenspel en sterkte. Dit laatste werd meermaals aangehaald. Er was door een aantal bands veel te luid gespeeld en dit zou gevolgen hebben voor de uitslag. Sommige bands zouden teleurgesteld gaan worden en de jury was het heel snel unaniem eens geworden over de winnaar, werd verteld.

En een bijzondere uitslag werd het. Misschien niet dat Brassband Schoonhoven A er met de titel vandoor ging. Want de Zilverstedelingen, dit keer onder leiding van Erik van de Kolk, bleken hun goede vorm van het Europees Brassband Kampioenschap vastgehouden te hebben en lieten vrijwel niets liggen. Prachtig doorzichtig spel met enorme dynamische verschillen in een goed samengesteld programma zorgde ervoor dat de band werd beloond met maar liefst 98 punten. Het statement dat de jury had gemaakt werd duidelijk in de verschillen met de nummer 2, De Bazuin Oenkerk (93 punten), nummer 3, Provinciale Brassband Groningen (92 punten) en met name de bands daarachter. Verontwaardiging, blijdschap, boosheid, onbegrip. Het kwam allemaal voorbij tijdens de naborrel in de foyer van de Oosterpoort.

Uitslag kampioensdivisie:
Brass Band Schoonhoven o.l.v. Erik van de Kolk, 98 punten
De Bazuin A Oenkerk o.l.v. Jaap Musschenga, 93 punten
Provinciale Brassband Groningen o.l.v. Gerk Huisma, 92 punten
Festival Brass Band o.l.v. Steven Verhaert, 89 punten
De Wâldsang Buitenpost o.l.v. Rieks van der Velde, 88 punten
Brassband Rijnmond o.l.v. Luc Vertommen, 87 punten
Beste solist: Lode Vloemans (Festival Brass Band)

Braz'Art ging er met de prijs voor het meest innovatieve programma vandoor. Vrijwel alle bands speelden een programma met een openingswerk, een solistisch werk en een groot werk. Braz'Art deed dit niet en koos voor een programma met bekende en herkenbare muziek zoals West Side Story, de Rogier van Otterloo Medley en King Arthur.

En zo kwam er na ruim 13 uur onafgebroken muziek een einde aan deze editie van de DOBC. Een editie die wederom prima was georganiseerd en waar nog lang over gesproken zal worden. Ook in 2025 zal de Groningen Brass Experience weer worden georganiseerd. Deze zal plaatsvinden van woensdag 11 tot en met zondag 15 juni 2025.