GBE: Uniek concert

Laatste update om 20:04 op Tuesday, 6 June

aanstaande donderdag zal een onvergetelijke avond plaatsvinden voor 150 jonge muzikanten uit Groningen en Drenthe. Deze getalenteerde jongeren krijgen de unieke kans om samen met het Noord Nederlands Orkest (NNO) op te treden in de grote zaal van De Oosterpoort/SPOT. Dit bijzondere concert maakt deel uit van het muziekevenement Groningen Brass Experience (GBE). Tijdens dit evenement zullen zowel professionals als amateurs optreden voor elkaar en zelfs gezamenlijk muziek maken. Voor jonge muzikanten is dit een droom die werkelijkheid wordt.

De jonge muzikanten (ca 10-16 jaar) spelen bij verschillende regionale muziekverenigingen in Drenthe en Groningen. Zij doen mee aan het project ‘Bloazen Bliksem’ dat op 18 maart gestart is met een repetitiedag en jeugdorkestenfestival. Het concert met het NNO is de afsluiting van dit project. 
 
Een samenwerking die inspireert 
De samenwerking tussen de jonge muzikanten en het NNO belooft een unieke en inspirerende muzikale ervaring te worden. De energie, het talent en de passie van de jonge muzikanten zullen samenkomen met de virtuositeit en ervaring van het gerenommeerde orkest. Dit concert markeert een belangrijk moment waarop de toekomstige generatie muzikanten in de regio de kans krijgt om te schitteren naast professionele musici. 
 
Compositieopdracht 
Speciaal voor Groningen Brass Experience heeft componist Ivo Kouwenhoven het werk "Skyline of Groningen" geschreven, dat bestaat uit drie delen: "Majestic Martinitoren - Groovin' Gasunie - Funky Forum". Het jeugdorkest zal dit werk voor het eerst uitvoeren. Naast de eigen programma's van het NNO en het jeugdorkest staat er ook een bijzondere gezamenlijke uitvoering van de Bolero van Ravel op het programma, in een speciaal arrangement voor symfonie- en jeugdorkest.

Solisten 
Tijdens het concert zal de virtuoze Oostenrijkse trompettist Christoph Moschberger optreden als solist, begeleid door het NNO. Er is ook ruimte voor lokale helden, zoals de uit Leens afkomstige toptubaïst Matthijs Leffers. Het geheel staat onder leiding van aanstormend talent Rolf Verbeek. De toegift blijft nog even een verrassing, maar de kinderen, die al een studiedag hebben gehad op 18 maart, zijn superenthousiast. Kaarten voor dit bijzondere concert zijn verkrijgbaar via SPOT/De Oosterpoort voor slechts € 10,00. Het concert begint om 20.00 uur.

Groningen Brass Experience is een vijfdaags muziekfestival dat plaatsvindt van 7 tot 11 juni. Het festival richt zich op verschillende muziekgenres, met nadruk op de verbinding tussen professionals en amateurs en crossovers van blaasmuziek tot klassieke muziek. Er zullen diverse binnen- en buitenconcerten, artiesten, workshops, een netwerkbijeenkomst en een internationaal brassbandkampioenschap plaatsvinden. Meer informatie over het festival is te vinden op de website www.groningenbrass.com