Muzikale herinnering

Laatste update om 07:23 op Tuesday, 7 February

Onze herinneringen aan de muziekdocent en de jeugdorkestdirigent die onze muzikale voorbeelden waren, onze herinneringen aan de jeugdconcerten en jeugdfestivals waar we naar toe hebben gewerkt, onze herinneringen aan de jeugd play-ins waar we aan deel hebben genomen, onze herinneringen aan hoe de muziekvereniging voor de jeugd was ingericht, wat er werd ondernomen, waar we zelf ons steentje aan bij mochten draaien, de contacten en de gezelligheid om het muziek maken heen...

Al die muzikale herinneringen hebben eraan bijgedragen dat wij nu nog steeds muziek maken en ons inzetten voor de muziekvereniging.

Veel muziekverenigingen maken zich zorgen over hun jeugdbeleid en niet ten onrechte. Belangrijk is te beseffen dat alleen het kind zichzelf 'aan' kan zetten voor muziek. Wat wij wel kunnen doen is het juiste klimaat scheppen.

Voorafgaand aan de vraag hoe de muziekvereniging jeugdleden kan behouden en er nieuwe bij kan krijgen, zullen dus eerst de vragen gesteld moeten worden: hoe is de muziekvereniging ingericht en wat doet zij eraan dat kinderen er muzikale herinneringen kunnen maken? Aan deze basisvragen wordt nog wel eens voorbijgegaan of worden überhaupt niet gesteld.

Door de tijdgeest is de muziek en de muziekvereniging veranderd en vaak gaat de tijdgeest sneller dan wij bij kunnen houden. Toch moeten we die tijdgeest wel proberen bij te houden en daar is inzicht en aanpassingsvermogen voor nodig. Wat de tijdgeest nooit heeft veranderd is dat een kind voelt als wij oprecht zijn leefwereld binnenstappen. En dat is de eerste stap dat hij een muzikale herinnering kan maken!

Ivo Kouwenhoven