Johan de Meij dirigeert NNO

Laatste update om 13:06 op Monday, 9 December

Johan de Meij behoort tot de meest succesvolle componisten ter wereld van muziek voor harmonie, fanfare en brassband (HaFaBra). Het programma met De Meij in 2018 was zo’n enorm succes, dat het NNO en twee gastorkesten opnieuw een selectie uit zijn oeuvre ten gehore brengen.

The big Apple
Speciaal voor het NNO schreef Johan de Meij al verscheidene orkestbewerkingen en nieuwe composities. Een daarvan is de energieke tweede symfonie The big Apple, die de sfeer, glamour en nonchalance van New York portretteert. Hiernaar luisteren is bijna even zo enerverend als een bezoek aan Manhattan. Johan de Meij staat zelf op de bok.

Ceremonial Fanfare en Sinfonietta nr.1
Het programma wordt geopend met De Meij’s Ceremonial Fanfare door Soli Brass Leeuwarden onder leiding van Johan de Meij. In april 2009 werd dit werk in New York uitgevoerd door koperblazers van het New York Philharmonic en het Koninklijk Concertgebouw ter gelegenheid van de 400-jarige vriendschap tussen de Verenigde Staten en Nederland. Daarna klinkt De Meij’s Sinfonietta nr.1, ook onder leiding van Johan de Meij. Veel koperblazers herinneren zich dit stuk als verplicht onderdeel op de brasskampioenschappen in Groningen en Montreux in 2011.

Jacob de Haan en Johan de Meij
Jacob de Haan en De Meij zijn de meest gespeelde HaFaBra componisten van Nederland. Het Noord Nederlands Jeugd Orkest onder leiding van Erik Janssen speelt twee delen uit The Book of Urizen van De Haan. De Haan, die al meer dan honderd werken voor koor, harmonie en fanfare schreef, is een oprjochte Fries. Hij is in 1959 geboren in Heerenveen en studeerde aan het conservatorium in Leeuwarden, waar hij later terugkeerde als docent. Veel Harlingers hebben muziekles van hem gehad op de scholengemeenschap Simon Vestdijk. Inmiddels worden zijn composities wereldwijd uitgevoerd. Voor Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018 schreef hij de compositie Grutsk waar een vleugje Fries volkslied in verwerkt zat. Voor het tweede jaar op een rij ging de Buma Classical Award naar een componist uit de HaFaBrawereld. Nadat Johan de Meij de Award in 2017 won, was het in 2018 de beurt aan Jacob de Haan.

Zaterdag 18 januari 2020, Leeuwarden, Stadsschouwburg De Harmonie.