DOBC 2024: 1e divisie, band 7

Laatste update om 19:21 op Saturday, 8 June

En we zijn alweer aanbeland bij het laatste optreden in de 1e divisie. Mercator Brass Band (B) o.l.v. Tim De Maeseneer.

Soaring the Heights - Christopher Bond: Soaring The Heights is een mooie opener voor een concert, geschreven voor en in opdracht van Cory Band in 2024 ter gelegenheid van het 140-jarig jubileum van de band. Met solo's voor cornet en euphonium opent en sluit het werk briljant en krachtig.

Wat een mooie sound meteen. Dynamisch zijn de verschillen ook meteen erg groot. Een opening die staat als een huis.

Euphonium Concerto, 3rd movement - Vladimir Cosma, arr. John Meredith: Dit is een episch en majestueus euphoniumconcert, grotendeels in Spaanse stijl geschreven. Dit concerto, een van de meest uitdagende en lonende solo's in het repertoire, belichaamt in veel opzichten de geest van Paganini en Liszt. Het werk beval alles: virtuoze techniek, intense melodie en een behoefte aan zwier en flair. Vandaag horen we het derde deel van dit in totaal 23 minuten durende concerto.


Een lastig werk voor solist maar zeker ook voor de begeleiding. Solist Tom De Laet krijgt alle ruimte van de band om te excelleren, en dat doet hij. De technische hoogstandjes vliegen weer de zaal in. Wat een virtuositeit! Maar ook een compliment aan de band. 

Chivalry - Martin Ellerby: Chivalry, Symphonic Tone Poem for Brass, Wind and Percussion werd geschreven in opdracht van Philip Biggs en Richard Franklin voor de All England Masters Brass Band Championships 2003 en werd voor het eerst uitgevoerd in de Corn Exchange, Cambridge op 25 mei 2003. De componist schrijft : Chivalry (Ridderlijkheid) , met zijn verschillende associaties, is een titel die zeer geschikt is voor een bandwedstrijdstuk. Ik heb de twee hoofdthema's liefde en oorlog genomen en ze met elkaar laten concurreren in wat grofweg kan worden omschreven als een filmische structuur. De secundaire titel dient om deze redenering te versterken. De kunst van de hoofse liefde, de toewijding van ridders aan hun dames, de heldendaden in de arena van het toernooi en op het slagveld worden hier gepresenteerd in een muzikaal format waarin het individuele en collectieve belang wordt vertegenwoordigd door de daden van muzikanten die betrokken zijn bij vriendschappelijke gevechten.

De drive zit er meteen goed in bij de Zuiderburen. Het tempo is stevig. Het eerste deel vliegt voorbij. Ook bij deze band zou het dynamische uiterste in zacht spelen nog meer mogen worden opgezocht. Solistisch op een klein vlekje na uitmuntend spel. Aan het einde voor de baspassage wordt het ietwat rommelig. Ook horen we wat ongelijke inzetten. Technisch blijft het prima in orde. In de euphonium-cornet solo en de daaropvolgnde cornetsolo mag het minder luid zijn. Het tempo blijft snel, wat het geheel levendig houdt. Een krachtig slot met een prachtig slotakkoord. 

Al geabonneerd op ons YouTube kanaal? 
Luister en kijk naar de dirigent van Mercator Brass Band, Tim De Maeseneer

Advertorial:
Atelier Pfeiffer – Blaasinstrumenten en reparaties sinds 1928, exclusieve dealer van de Michael Rath trombones in Nederland.