DOBC 2024: kampioensdivisie, band 4

Laatste update om 21:14 op Saturday, 8 June

Regerend nationaal kampioen Brassband Rijnmond met dirigent Luc Vertommen treden als 4e band op. Lukt het hen om de titel evenals in 2016 mee naar Rotterdam te nemen?

Riding to Olwen - Tom Davoren: Tom Davoren componeerde dit werk in 2016 voor Brassband Buizingen en dirigent Luc Vertommen en voor het University of Nevada Las Vegas Wind Orchestra en hun dirigent Prof. Thomas Leslie.  Dit openingswerk behoort tot een bepaald deel van het oeuvre van Tom Davoren dat is gebaseerd op de verhalen van The Mabinogion, een boek over Welshe folklore en de oudste bekende literatuur van de Britse Eilanden. Olwen is de mooie dochter van de reusachtige Ysbaddaden Pencawr. Een verwensing voor Olwen wordt op Prince Cullwch, de zoon van Cilydd, geworpen, die vervolgens door de reus wordt belast om een aantal onmogelijke taken te voltooien om haar hand te winnen. 

Luc Vertommen kan niet wachten en start voortvarend met het werk van Davoren; prachtige brassbandkleuren krijgen we voorgeschoteld. Mooi van balans en perfect als opener! 

A Tale as Yet Untold - Philip Sparke: Dit werk werd in opdracht gegeven door de Cory Band voor het European Brass Band Championships in Linz, Oostenrijk, in 2010, en hun winnende uitvoering leverde hen een hattrick aan overwinningen op bij de competitie. Het thema van dit indrukwekkende werk, dat is verdeeld in drie delen, is een thema dat steeds weer terugkeert in de muziek van Philip Sparke: de kracht van de menselijke geest om tegenspoed te overwinnen en hoe de schoonheid van muziek daarbij kan helpen.

Ruime start als het gaat om dynamiek, maar met volle overtuiging, dat wel. Het werk vraagt uitermate veel precisie; met veel overtuiging gaat Rijnmond deze uitdaging aan en laat veel passie horen. Grootse klanken en veel techniek; Naar het einde van het eerste deel is het toch wel erg fors. Deel twee start zeer sfeervol met een uitstekende euphonium solo. Ook de solo-passages in bariton en hoorn en cornet mogen er zijn. Prachtige sound in de cornetten in de zachte passage. Het is genieten hier, zeker van de tutti sound van de band. De techniek in het begin van deel drie valt wat weg in het totaal. Solistisch weer uitstekend spel. De zaal wordt richting het slot nog maar eens helemaal vol geblazen en geslagen. 

Dark Abyss - Fredrick Schjelderup: Een vaak gespeeld werk van Fredrick Schjelderup geschreven voor Eikanger Bjørsvik's entertainment programma Tales of the Northsea. Een werk vol spanning, dissonanten en orgelakkoorden. Afgewisseld met enkele passages in hoog tempo.

Een werk vol met energie en effecten. Rijnmond pakt ook dit werk met dezelfde drive en energie beet als de vorige twee. De dynamiek blijft wat aan de sterke kant. De effecten in de cymbals geven een mooie extra dymensie aan dit werk. De grens aan decibellen wordt echt opgezocht in de slotnoot. 

Aan het woord komen dirigent Luc Vertommen en principal cornettist Christian Jongepier

Advertorial:
Atelier Pfeiffer – Blaasinstrumenten en reparaties sinds 1928, exclusieve dealer van de Michael Rath trombones in Nederland.