DOBC 2024: kampioensdivisie, band 3

Laatste update om 20:41 op Saturday, 8 June

Valaisia Variants - Tom Davoren: Valaisa Variants werd in opdracht van de gerenommeerde Europese en Zwitserse nationale kampioenen Valaisia ​​Brass Band geschreven voor hun optreden tijdens het galaconcert van de Europese Brassbandkampioenschappen 2019 in Montreux, Zwitserland. De muziek zelf is een balans tussen een meeslepende filmische melodie met stuwend ritme en  solo's voor cornet, tenorhoorn en euphonium.

Spatgelijke start door Schoonhoven met vandaag op de bok dirigent Erik van de Kolk; heerlijk van klank en samenspel is de opening. En ook aan dynamiek is gewerkt; prachtig moment van rust in het middendeel om vervolgens weer vol energie te worden vervolgd met veel speelplezier. Prachtige opener!


Lullabye (Goodnight, my Angel) - Billy Joel, arr. Philip Harper: Dit nummer uit 1994 van Billy Joel is waarschijnlijk een van zijn mooiste hits ooit. Het was oorspronkelijk bedoeld als opmaat voor een ander nummer ‘River of Dreams’ met tekst in het Latijn. Philip Harper heeft er een prachtig arrangement van gemaakt met twee bugels in de hoofdrol.

Een erg prettige afwisseling vormt dit heerlijke luisterwerkje; wat een mooie start met vijf musici; de band voegt uitermate zacht in en het samenspel is formidabel. De muziek vloeit prachtig en het is nu achterover zitten en genieten.

The Falcon in the Snow - Paul Saggers: The Falcon in the Snow is een muzikale weergave van de expeditie van de Britse ontdekkingsreiziger Robert Falcon Scott. Om de Zuidpool te bereiken, is het werk verdeeld in vijf secties, waarbij gebruik wordt gemaakt van citaten uit die van Falcon Scott. Robert Falcon Scott leidde van 1910 tot 1913 de Britse expeditie naar Antarctica, met als doel de eerste te zijn die de Zuidpool bereiken. De expeditie vertrok in juni 1910 vanuit Cardiff, Wales en arriveerde bij de Ross Ice Shelf in januari 1911. Scotts team vestigde een basiskamp bij Cape Evans op Ross Island en begon met de voorbereidingen voor de opmars naar de Pool. De expeditie werd geconfronteerd met talloze uitdagingen, waaronder barre weersomstandigheden, moeilijk terrein en de logistiek voor het transporteren van voorraden en uitrusting over lange afstanden. Scott verdeelde zijn mannen in verschillende teams voor de Poolpoging, waarvan er één onder leiding stond van hemzelf en de andere van Ernest Shackleton, die uiteindelijk wegens ziekte naar huis werd gestuurd. Scotts team vertrok naar de Zuidpool, waar ze extreme omstandigheden doorstonden en kampten met weinig voedsel benodigdheden. Ze bereikten de pool op 17 januari 1912, maar ontdekten dat de Noorse ontdekkingsreiziger Roald Amundsen was hen met 34 dagen voor.
Ontmoedigd begon het team aan de lange en moeizame reis terug naar het basiskamp. Tragisch genoeg, Scott en zijn metgezellen – Edward Wilson, Henry Bowers, Lawrence Oates en Edgar Evans – kwamen om tijdens hun terugreis. Ze werden afgeremd door extreem weer en hadden last van uitputting en ondervoeding. Hun laatste kamp, ​​gevonden in november 1912, werd hun graf. Scotts dagboek, samen met het zijne teruggevonden lichaam, biedt een aangrijpend verslag van hun strijd. Ondanks de tragische uitkomst heeft Scotts expeditie aanzienlijk bijgedragen aan het begrip van de Antarctische regio. Het wetenschappelijk onderzoek en de tijdens de reis verzamelde exemplaren worden verstrekt waardevolle inzichten in de natuurlijke historie en biologie van het continent. Daarnaast de expeditie stimuleerde de publieke belangstelling voor poolonderzoek en wetenschap, en liet een erfenis achter in de kronieken van verkenning.

Onder toeziend oog van de componist (Paul Saggers)  valt meteen de sound op bij de opening; met enorm veel drive speelt Schoonhoven en verliest daarbij geen enkel detail uit het oog. Wat een intensiteit richting de cadens voorafgegaan door de windmachine en zeer overtuigend overgenomen door de solohoorn. Mooi duet tussen solo-horn en flugel. Wat een verhaal brengt deze band; de homogene sound blijft - ook in technisch complexe delen - uitstekend in stand. In 'Pensive' treffend spel door bastrombone en Eb bas. Het verhaal blijft uitermate boeiend en de solisten krijgen alle ruimte om te schitteren. Transparant spel in het Sempre Vivace; spannend ook! Percussie en band vullen elkaar perfect aan; ook in dynamisch opzicht. Een heel bijzonder werk wat een heel treffende en indrukwekkende vertolking kreeg door Brass Band Schoonhoven.

Dirigent Erik van de Kolk en principal cornettist Dennis Vork bij de microfoon.

Advertorial:
CU Brass dankt haar sponsoren waaronder Adams Musical Instruments