EBK 2024: Keuzewerk: band 6

Laatste update om 13:39 op Saturday, 4 May

De laatste band van het eerste gedeelte is regerend kampioen Treize Etoiles uit Zwitserland olv Frédéric Théodoloz. Zij spelen het werk 'Karma' van Ludovic Neurohr.

Het is geschreven voor en uitgevoerd door Brassband Treize Etoiles tijden de nationale kampioenschappen van Zwitserland in 2023. Het werk is een onderzoek naar de zelfanalyse van de psyche van de componist. In de kern ligt het belang dat hij hecht aan het overbrengen van emoties door middel van harmonie en contrapuntische lijnen; het vermogen om intense emoties op te roepen en complexe melodische stemmen te verweven, waardoor een rijkelijk boeiende sound ontstaat die een meeslepende ervaring biedt. Door dit te doen betuigt hij respect aan degenen waarvan hij gelooft dat ze dat met succes hebben gedaan - met name Philip Sparke en Peter Graham, die hij eert met eerbetoon als pastiche-eerbetoon. De structuur om dit te onderzoeken heeft betrekking op zijn begrip van 'Karma'; reflecties van energie, kracht en behendigheid in het openingsgedeelte creëren een complex tapijt van ideeën - sprankelend van inspiratie. Het langzame deel is doordrenkt van pijn en emotionele intensiteit; een reis van meditatie, die complexe gevoelens oproept – wat de componist “een hoogstandje voor de solisten” noemt. In het laatste deel worden alle herinneringen en inzichten opnieuw bekeken met hernieuwde intensiteit. Bekende muzikale thema's zijn met elkaar verweven en creëren een levendig melodisch weefsel dat de hoogtepunten van de muzikale reis oproept, speels en inventief op de manier van Peter Graham. Voor de componist vat het zijn persoonlijke Karma samen - een mysterieuze en welwillende kracht, die zich volledig manifesteert en de componist beloont voor beproevingen uit het verleden. Deze gelukkige ontknoping bezorgt hem, en hopelijk ook het publiek, een ervaring van diepe voldoening en vreugde. De muziek verdwijnt zachtjes en laat een gevoel van voldoening achter.

De zaal is weer goed volgestroomd als principal cornettiste Mathilde Roh aan een prachtige solo begint, gevolgd door een even indrukwekende euphonium solo. De dynamiek wordt wel wat ruim genomen. Wat heeft deze band toch een fantastische sound! Waanzinnig technisch spel: ragfijn en met oog voor elk detail. We kunnen bijna niet geloven wat we horen. de band is 'On fire' We horen flarden van "Harmony Music' voorbij komen alvorens we naar Azië gaan. Prachtige effecten in het slagwerk zorgen voor de juiste sfeer. Wat kleine vlekjes in bas en trombone. In de tutti fortissimo passage gaat de band helemaal open. Wat is dit genieten! We kunnen het kippenvel weer volop op de armen voelen. Wat een solisten heeft deze band. Dirigent Théodoloz kan muzikaal doen wat hij wil met deze muzikanten. De opbouw naar het slot is geniaal. Gaan staan en heel hard klappen, dat is het enige wat we nu moeten doen!