EBK 2024: Keuzewerk: band 2

Laatste update om 11:57 op Saturday, 4 May

Zwitserland staat op de eeuwige ranglijst van de EBK op een gedeelde derde plaats met drie EBK zeges. Een van deze zeges was van Brassband Bürgermusik Luzern. Zij brengen het werk Cataclysms van Roland Szentpali.

Cataclysms werd in 2019 gecomponeerd door de Hongaarse componist Roland Szentpali (1977) als keuzewerk voor de Swiss Brass Band Competition in Montreux. De titel Cataclysmes is in het Duits is de overkoepelende term voor grote, allesvernietigende natuurrampen. In zijn programmatische werk beschrijft de componist drie specifieke natuurrampen:

1e deel: Tsunami. 2e deel: Tornado en het 3e deel: Vulkaanuitbarsting

De finale van het werk eindigt in totale wanhoop over de machteloosheid van de mens tegenover de kracht van de natuur.

De weerkaatsing van een rustig water, met een licht briesje komt prima over in de beginmaten van het werk. Al snel gaat dit over in een snel technisch deel wat de aardbeving onder water inluidt. Prachtig en verzorgd weergegeven door de band al is het soms wat zoeken naar de doorzichtigheid. Mooi tutti-spel in aanloop naar de Tsunami. Na het water keert de rust terug. Je kunt jezelf echt helemaal verplaatsen in het verhaal. Na een mooie marimbasolo barst het slechte weer los. Heel mooi opgeschreven door de componist. Je hoort de hagelstenen naar beneden kletteren. Virtuoos spel van de band die alle registers opengooit als de tornado overvliegt. Prachtige effecten in het slagwerk zorgen voor de juiste sfeer. Wat een genot om hier naar te luisteren. Goed solistisch spel van cornet, flugel, euphonium en trombone bij de start van deel 3, al mag het piano wel meer opgezocht worden. De componist heeft dit werk echt fantastisch geïnstrumenteerd. In de finale gaat de band helemaal los. We hebben genoten van dit prachtige werk.