Voorbeschouwing Europese Brassband Kampioenschappen 2024

Laatste update om 11:49 op Friday, 26 April

Van 27 april tot en met 5 mei is Palanga voor een week de Brassband hoofdstad van Europa. Hier worden de 45e Europese Brassband Kampioenschappen (EBK) gehouden, met naast de hoofdwedstrijd dit jaar voor de 9e keer de Europese jeugdbrassband kampioenschappen, eveneens voor de 9e keer de Europese componistenwedstrijden en voor de 20e keer is een Europese jeugd brassband samengesteld met muzikanten uit heel Europa. CU Brass zal met een afvaardiging aanwezig zijn om live verslag te doen van de wedstrijden en u te voorzien van de laatste nieuwtjes en feiten.

Op zaterdag 27 april komt de Europese jeugdbrassband voor het eerst samen. 36 jeugdige talenten uit 14 verschillende landen starten de repetities onder leiding van Philip Harper. Onder de deelnemers bevinden zich de Nederlanders Annely Visser (cornet), Ibai de Miguel (euphonium) en Michiel Bron (slagwerk). België wordt vertegenwoordigd door Arno Vermincksel (flugel) en Anke Verboven (hoorn). De jeugdbrassband geeft op 30 april en 1 mei concerten en zal ook op donderdag 2 mei tijdens het slotconcert van de componistenwedstrijd spelen. Tijdens het wedstrijd weekend spelen ze nog tijdens het galaconcert op zaterdag 4 mei en tijdens het farewell concert op 5 mei.

Op donderdag 2 mei is de finale van de Europese componistenwedstrijd. Hierin staan drie jonge componisten die zijn geselecteerd door de keuzecommissie van EBBA. Hun werken worden door de Cory band deze avond gespeeld waarna de jury, bestaande uit Edward Gregson, Torstein Aagaard Nilsen en Vaida Striaupaite-Beinariene, de winnaar van de competitie bekend zal maken. De finalisten zijn: Dupertuis Gauthier uit Zwitserland met zijn compositie “Magdalena”, Jack Ledger-Dowse uit Engeland met zijn compositie “Ascension” en Lennert Van Laenen uit België met zijn compositie “Red Planet”

Op vrijdag 3 mei zullen de twaalf bands uit de kampioenssectie vanaf 15.00 uur het verplichte werk “A Road Less Travelled” van Philip Sparke ten gehore gaan brengen. Een werk in drie delen met een titel die ontleend is aan de laatste regels van The Road Not Taken van de Amerikaanse dichter Robert Frost (1974 – 1963). Over het werk zegt Philip Sparke: "Ik heb geprobeerd bij het schrijven de nadruk te leggen op de 'traditionele' brassbandwaarden”

De deelnemende bands in de kampioenssectie zijn:

  • 3BA Concert Band (Duitsland)
  • Brass Band Oberösterreich (Oostenrijk)
  • Brass Band Schoonhoven
  • Brass Band Treize Étoiles (Zwitserland) * regerend Europees kampioen
  • Brassband Bürgermusik Luzern (Zwitserland)
  • Brassband Willebroek
  • Brighouse and Rastrick Band (Engeland)
  • Concord Brass Band (Denemarken)
  • Eikanger-Bjørsvik Musikklag (Noorwegen)
  • Göta Brass Band (Zweden)
  • Hauts-de-France Brass Band (Frankrijk)
  • Tredegar Band (Wales)

Het verplichte werk zal worden beoordeeld door juryleden: Betrand Moren, Margie Antrobus en Thomas Ludescher

Zaterdag 4 mei start in de ochtenduren met de Challenge sectie. Hierin drie deelnemers die zullen worden beoordeeld door juryleden Brett Baker en Torstein Aagaard Nilsen:

  • 1st Old Boys Silver Band (Noord-Ierland)
  • Brass Band Wipptal (Italie)
  • Brass LT (Litouwen)

In de middaguren is het aan de kampioenssectie band om de keuzewerken uit te voeren. Het wordt ongetwijfeld weer genieten van enkele klassiekers, maar er staan ook enkele nieuw geschreven werken op het programma. Juryleden Andrew Duncan, David Thornton en Thomas Doss zullen de volgende werken beoordelen:

Cataclysms - Roland Szentpali
Dear Cassandra - Ludovic Neurohr
Fraternity - Thierry Deleruyelle
Jesus in Tibet - Simon Dobson
Karma - Ludovic Neurohr
Sand and Stars - Thierry Deleruyelle
The Falcon in the Snow - Paul Saggers
The Triumph of Time - Peter Graham
Weeping Willow - Hitoshi Takahashi
Z 1920 - Peter Graham

Het galaconcert ’s avonds wordt verzorgd door de Europese jeugdbrassband, de Cory band en het Palanga Windorchestra. Aansluitend zal de prijsuitreiking plaatsvinden van de Challenge- en Kampioenssectie.

Zondag 5 mei is de laatste dag van de EBK-week met in de ochtenduren de wedstrijden in de jeugd development sectie en jeugd premier-sectie. In de middag gevolgd door het traditionele Farewell-concert en de prijsuitreiking van de jeugdsecties.

Het belooft weer een prachtige brass-week te worden voor de mensen die de reis naar Palanga gaan maken. Maar mocht u thuisblijven dan kunt u er via onze CU Brass mediakanalen gewoon bij zijn en op de hoogte blijven van de wedstrijden, live-verslagen en uitslagen!