Brassband Schoonhoven op weg naar de Europese Brassband Kampioenschappen in Palanga

Laatste update om 13:51 op Friday, 26 April

Met de Europese Brassband Kampioenschappen in zicht, bevindt Brassband Schoonhoven zich in de laatste weken van hun voorbereidingen. De band, afgelopen weekend nog glansrijk winnaar van de Vlaams Open Brassband Kampioenschappen (VOBK), kan niet wachten om zich ook op het Europese podium in Palanga, Litouwen te presenteren. CU Brass sprak met leden Gerry Roskam, Else Segers en dirigent Erik Janssen over de intensieve voorbereiding op het EBK. 

Wanneer is BBS gestart met de muzikale voorbereidingen voor de EBK?  
Else: “We hebben in januari 2024, na een rustigere periode na de NBK, een frisse start gemaakt in aanloop naar de EBK. Gerry: 3 maart was al ons eerste try-out concert i.s.m brassband Oefening & Uitspanning uit Wijk & Aalburg” 
 
Wat kun je vertellen over de uitdagingen die komen kijken bij het voorbereiden op zo'n prestigieus evenement zowel als band als individu?  
Else: “Een kampioenschap van deze klasse daagt je als muzikant uit om het beste uit jezelf te halen. Je moet in topvorm zijn, zowel technisch als mentaal en fysiek. De dynamische verschillen zijn extreem; pianissimo is echt angstaanjagend zacht. De EBK biedt het hoogst haalbare podium om te betreden, dat vraagt een voorbereiding als topsport, zowel individueel als in bandvorm. Discipline, tijd en enthousiasme zijn hierin de belangrijkste elementen. Erik: We gaan nu echt intensief werken in de laatste 2 weken, met heel veel repetities, en het is zo indrukwekkend te zien dat men zo veel toewijding heeft. Ook is het super te zien dat het thuisfront enig begrip heeft voor deze hobby. Dat is echt bijzonder vind ik, en dat maakt het ook zo mooi, we doen het met elkaar en voor elkaar!" 
 
Wat zijn de (eerste) indrukken van het verplichte werk?  
Gerry: “Typisch Sparke! Else: Het is erg toegankelijke muziek; ook aangenaam voor het publiek om te beluisteren. Sparke beschrijft in het werk dat terug naar de basis en verfijnd spel belangrijk zijn om indruk te maken op het podium.” 
 
Hoe is BBS tot de keuze van het vrije werk gekomen? Was dit een lastige zoektocht?  
Erik: “We hebben een shortlist gemaakt met werken die we graag zouden spelen. Daarop werken van gearriveerde componisten, en we kregen via mijn netwerk 2 mogelijke premières in dat rijtje. Tijdens het proces hebben we gekeken naar allerlei zaken die we relevant vinden. Het blijft natuurlijk een soort gok, je weet bij de nieuwe werken niet precies hoe het valt bij de band, het publiek, de jury. Inmiddels hebben we met ons keuzewerk het VOBK gewonnen. Daar zijn we heel blij mee. Else: Het werk is vernieuwend, echt anders dan de ‘standaard’ composities. Het blijft altijd een gok, maar we hopen de jury positief te verrassen.” 
 
Werken jullie als band anders naar een EBK toe als naar een NBK, en waarin zit het verschil?  
Else: “In de basis, qua structuur, is onze voorbereiding naar de EBK vergelijkbaar met die naar een NBK. Maar, ertoe doen op het Europese podium vraagt voor de meeste van ons toch een andere inzet. De grootste voorbereiding zit natuurlijk in de thuisstudie. Gerry: In combinatie met de (vroege) try-out concerten werden in het weekend studiedagen gepland. In deze laatste weken repeteren we midweeks 3 avonden. Deze week is Paul Holland op bezoek. Hij geeft als derde input aan de band, naast Erik Janssen en Erik van der Kolk. Else: Dit werkt ontzettend stimulerend voor de band; iedereen heeft zin in de eindsprint!” 
 
Het kampioenschap vindt plaats in Palanga. Geeft/gaf dit organisatorisch en qua logistiek nog extra uitdagingen?  
Gerry: “Ja natuurlijk, Palanga ligt niet om de hoek. Dus we moeten sowieso vliegen, wat extra regeldruk geeft met de grote instrumenten en de kosten daarvan niet te vergeten. Daarnaast, Litouwen is (nog) geen land waar veel muziekverenigingen bestaan. Het vinden van een redelijk geprijsde repetitieruimte en slagwerk instrumentarium was ook lastig. Al met al flinke kosten, zeker ook voor enkele jonge leden die nog geen maandelijks inkomen hebben. Else: Onze leden Léon, Dennis, Jorgo en oud-lid Henk hebben hier echter ruime ervaring mee en deze organisatie op zich genomen; Hulde!! Gerry: Om ons te helpen bij het financieren van deze reis hebben wij een Tikkie Actie opgezet. Je krijgt er zeker wat voor terug! De persoon die ons het meest sponsort krijgt ons Brass Ensemble op bezoek (BBS SilverBrass) op een tijd en locatie naar keuze. Daarnaast kunnen sponsoren ook een mars opname naar keuzen winnen! Wij waarderen elke vorm van steun, groot of kleine donaties, en voor ons is het alleen maar leuk om er iets terug voor te kunnen doen!  
 
Waren er bezetting-technisch nog uitdagingen?  
Else: “Gelukkig hebben we de bezetting tijdig rond gekregen en kunnen we met een hechte groep die goed op elkaar ingespeeld is het podium van de EBK betreden. Gerry: We zijn een enthousiaste jonge groep mensen die er echt voor willen gaan, een hele fijne band, eigenlijk een grote vriendengroep. Wij kijken uit naar ons avontuur en halen met strijd en plezier het beste eruit!” 
 
Wat zijn de verwachtingen van BBS voor de kampioenschappen? Gaan jullie nog met een specifiek doel naar Palanga?  
Gerry: “Winnen! Else: De afgelopen twee jaar is de band erg veranderd en aangevuld met heel veel nieuwe aanwas. Voor een groot deel van de huidige band, waaronder ikzelf, zal dit de eerste ervaring op het Europese podium zijn. We zijn vooral benieuwd naar deze bijzondere ervaring.” 
 
BBS gaat niet voor de eerste keer naar het EBK. Zijn er nog specifieke aspecten in jullie optredens de jullie willen verbeteren of benadrukken ten opzichte van eerdere deelnames?  
Erik: “Bij BBS zijn er veel nieuwe leden bij sinds mijn laatste Europese in 2014. De club is behoorlijk jong geworden en de combi van ervaren spelers en jonge honden is enorm leuk, en werkt m.i. zeer goed.  Er is door de club in de afgelopen jaren wel ervaring opgedaan met 2-daagse wedstrijden als het EBK in Birmingham en het laatste WMC. BBS is zeer goed georganiseerd, en de schema's en werkwijze zoals we die hebben neergezet en ontwikkeld in de jaren 2011-2014 zijn in de tussentijd zo gebleven en waar nodig verbeterd. In de voorbereiding werk ik ook samen met Erik van der Kolk en Paul Holland en dat werkt m.i. goed voor zowel de dirigenten als de band. In de maand maart hebben het orkest regelmatig gesplitst voor de pauze, waarbij dan Erik van der Kolk het deel na de pauze tutti deed zodat ik kon luisteren en aantekeningen maken. Het is fijn om met zo geweldig team te werken, we stimuleren ook elkaar en hebben alle drie veel waardering voor elkaar.” 
 
Wanneer zijn de EBK geslaagd voor BBS?  
Gerry: “Een voor ons respectabele podiumplaats. Daarnaast is het voor ons ook een onvergetelijk avontuur. Fantastisch om dit te mogen doen ver van huis in een prachtland als Litouwen, daar kom je niet vaak, en dat maakt het ook speciaal. De band komt sowieso positiever en hechter thuis, wat ons alleen maar sterker maakt voor toekomstige concerten en kampioenschappen in binnen- en buitenland! Else: Ik denk dat alle deelnemende bands hard naar de EBK toewerken. Wij willen er als band toe doen op het Europese podium; het gaat erom dat we met een goed gevoel van het podium komen en kwaliteit leveren, met een maximale dosis plezier!” 
 
Staan er de komende weken nog try-out concerten op de planning? 
Else: “Aanstaande zondag 28 april (15:00 uur) hebben wij ons laatste EBK Try-out concert in Dinxperlo. Fanfareorkest Psalm 150 verwelkomt ons daar voor een duo-concert. Kaarten zijn te koop aan de deur. U kunt ons ook komen uitzwaaien op de open repetitie dinsdagavond 30 april in Schoonhoven (De Ark, Groene Singel 10). We hopen u daar te ontmoeten!!” 
 
Wilt u nog een donatie doen om de kosten van de reis wat te drukken. Klik dan op deze link