EBK 2024: Verplicht werk band 3

Laatste update om 18:32 op Friday, 3 May

Het is tijd voor één van de favorieten voor een topklassering deze EBK: Drievoudig EBK-winnaar Eikanger Bjørsvik Musikklag olv Florent Didier.

Eikanger staat op de eeuwige EBK-ranglijst op de derde plaats met maar liefst twaalf top-3 klasseringen en is daarmee in dit deelnemersveld de meest ervaren band. Ook zij gaan een vertolking brengen van 'A Road Less Travelled By' van Philip Sparke. De titel verwijst naar een gedicht uit 1916 van de Amerikaanse schrijver Robert Frost (1874-1963) – ‘The Road Not Taken’. Maar net als 'Perihelion', waarvan hij de titel zou hebben ontleend aan een krantenartikel over de dag dat de zon het dichtst bij de aarde stond. Het bevat geen programmatische inspiratie, behalve het feit dat het gedicht zijn kijk illustreert op hoe de compositie zich zou kunnen (Frost noemt ze instinctieve beslissingen) ontwikkelen in verschillende richtingen.

Wat een verschil in opening. Vanaf maat 1 vliegen de muzikale lijnen je om de oren. Heel doorzichtig spel. Hier en daar een heel klein vlekje, maar wat een drive! De slagwerksectie past zich uitstekend aan de omstandigheden in deze zaal aan. Het piano aan het begin van deel 2 wordt wat ruim genomen door de vibrafonist. Wat een solisten heeft deze band toch. Flugel-, euphonium- en cornetsolo worden ogenschijnlijk met het grootste gemak en met beheersing gespeeld, alhoewel de tuning soms nét niet optimaal is bij cornet en euphonium. Nu horen we ook meteen wat echt pianissimo is. En daarna meteen de opbouw naar het fortissimo. Wederom wat minieme vlekjes, maar wát wordt het publiek hier muzikaal verwend! Deel 3 start met een flink tempo. Technisch is dit geen enkel probleem voor deze band. De cornetten komen wat scherp door naar het einde toe, maar verder wordt de lat hier flink hoog gelegd voor wat nog komen gaat.