Noorse Brass Band Kampioenschappen

Laatste update om 13:25 op Friday, 9 February

Komend weekend 9 en 10 februari vinden in de Grieghallen in Bergen de Noorse Nationale Brass Band Kampioenschappen plaats.

Wie wordt de opvolger van Eikanger?
In de elitedivisie zullen 10 bands bepalen wie de opvolger wordt van Eikanger Bjørsvik Musikklag en wie er volgend jaar naar de Europese Kampioenschappen in het Zwitserse Montreux mag afreizen. Het kampioenschap gaat voor de topbands over twee optredens. Vrijdagmiddag moet het verplichte werk Aubade, Dawn Song of the Fabulous Birds van Torstein Aagaard-Nilsen worden gespeeld. Het werk werd gecomponeerd voor de Europese Kampioenschappen van 2003 in Bergen. Juryleden zijn Stig Nordhagen, Håkon Berge en Per Kristian Svensen.

Zaterdagmiddag komen de bands in actie met hun vrije werk. Juryleden Niels-Ole Bo Johansen, Jan Fredrik Christiansen en Dàvur Juul Magnussen beoordelen de volgende werken:

14:45 Kleppe Musikklag o.l.v. Philip Hannevik - Journey of the Lone Wolf (Simon Dobson)

15:15 Stavanger Brass Band o.l.v. Allan Withington - Goldberg 2012 (Svein H. Giske)

15:45 Manger Musikklag o.l.v. Peter Szilvay - Raveling, Unraveling (Philip Sparke)

16:15 Krohnengen Brass Band o.l.v. Nicholas Childs - Extreme Makeover (Johan de Meij)

16:45 Tertnes Brass o.l.v. Martin Winter - As if a Voice Were in Them (Oliver Waespi)

17:45 Eikanger-Bjørsvik Musikklag o.l.v. Ingar Bergby - Partita for Band (Wilfred Heaton)

18:15 Bjørsvik Brass o.l.v. Andreas Hanson - Revelation (Philip Wilby)

18:45 Molde Brass Band o.l.v. Russel Gray - Music of the Spheres (Philip Sparke)

19:15 Jaren Hornmusikkforening o.l.v. Florent Didier - Journey of the Lone Wolf (Simon Dobson)

19:45 Oslo Brass Band o.l.v. Robert Solberg Nilsen - … Dove Descending (Philip Wilby)

Nederlanders in actie
Ook Nederland is in Noorwegen vertegenwoordigd. Dirigent Erik Janssen zal in de eerste divisie Rong Brass door Sounds van John Golland leiden. Björn Bus zit in de jury voor de vierde en vijfde divisie. Lode Violet houdt de Belgische eer hoog met een invalbeurt op de principal plek bij de Noors en Europees kampioen Eikanger.

Op vrijdag komen ook de tweede, derde en vijfde divisie in actie en op zaterdag de eerste en vierde divisie. In totaal spelen er 76 bands tijdens de Noorse kampioenschappen.

Livestream
Er is een livestream vanuit de verschillende zalen van de Grieghallen, inclusief het afsluitende concert op zaterdagavond en de bekendmaking van de resultaten. Het complete programmaboekje van de kampioenschappen kun je hier bekijken en downloaden. Ook is er speciaal voor de kampioenschappen een app gemaakt. Voor Android en iPhone.