Koen Van Biesen over zijn Elegie

Laatste update om 18:50 op Tuesday, 23 April

Tijdens de Vlaamse Open Brassband Kampioenschappen in Mechelen afgelopen weekend was in de D-Afdeling het werk 'Elegie' van Koen Van Biesen het verplichte stuk.

'Elegie' werd oorspronkelijk geschreven voor een kleinere bezetting, maar speciaal voor het VOBK werd een nieuwe versie gemaakt met percussie en pauken. Een centrale rol is weggelegd voor de euphonium, die het werk opent met een lyrische, droevige klaagzang die wordt opgepikt door de baritons en vervolgens wordt ontwikkeld door de rest van de compositie.

De juryleden Margaret Antrobus, Harmen Vanhoorne en Jan de Haan hebben de uitvoering van Brassband Kempenzonen Tielen onder leiding van dirigent Kevin Van Giel als de beste beoordeeld.

Componist Koen Van Biesen sprak na het beluisteren van de drie uitvoeringen van 'Elegie' met CU Brass. "Wat voor mij muzikaal logisch is, is niet vanzelfsprekend voor iedereen, zoals ik nu hoor. Dat geldt ook voor het dynamische aspect. De uitvoering door de Litouwse band (Sklepučini met dirigent Vilmantas Vapsva) sprak me het meest aan vanaf het eerste moment. Ik had het gevoel dat ze er echt van genoten. Onbewust speelt ook het visuele mee; hoe geëngageerd iemand speelt. En dat zegt veel."

Koen biedt deze compositie aan via het Sonolize-platform. Een belangrijke drijfveer daarbij was dat Sonolize staat voor eerlijke vergoeding en eerlijk spel voor componisten.

Componist Koen Van Biesen