VOBK 2024 D-Afdeling Brassband Lembeek

Laatste update om 10:49 op Sunday, 21 April

Band: Brassband Lembeek
Dirigent: Hans Goris

Programma:
Flashback - Peter Graham
Elegie - Koen Van Biesen
Napoleon on the Alps - Philip Harper

Onder toeziend oog van de juryleden Margie Antrobus, Jan de Haan en Harmen Vanhoorne start deze afdeling.


Flashback (Peter Graham) is geschreven voor Lee Rigg en het Wardle Academy Youth Band en opende hun winnende programma op het Europees Jeugdkampioenschap 2022 (Development Section) in Birmingham, Engeland. Voor zijn overstap naar de dirigentenstoel was Lee lange tijd lid van de Black Dyke Band en door velen (waaronder ikzelf) beschouwd als misschien wel 's werelds grootste repiano cornetspeler. In veel opzichten zijn onze carrières parallel verlopen en een aantal van mijn werken door de jaren heen hebben solopassages bevatten met Lee in gedachten. In zijn korte duur verwijst Flashback naar enkele van deze werken, evenals naar mijn eerste verkenningen in het schrijven voor harmonieorkesten, Dimensions en Prisms, die beide af en toe te horen waren op het Europese kampioenschap.
Fijne en frisse start door Brassband Lembeek om klokslag 10:30 uur. Dag twee is weer van start! Mooie compacte bandsound en dito articulatie. 

Deze Elegie (Koen Van Biesen) werd oorspronkelijk geschreven voor een iets kleinere bezetting (4 trompetten, 4 franse hoorns, 4 trombones, 1 euphonium en 1 bastube). Maar omdat het opgepikt werd om te gebruiken als het plichtwerk voor het Vlaams Open Brassband Kampioenschap 2024,  werd een nieuwe versie geschreven met de toevoeging van percussie en timpani. De euphonium krijgt een centrale rol toebedeeld en opent het werk met een lyrische, droevige klaagzang die opgepikt wordt door de eerste en tweede bariton en dan verder ontwikkeld wordt doorheen de compositie.
Mooi uitgespeeld door Lembeek; de mooie en ronde klank van dit orkest komt uistekend door in de zaal. Mooie toevoeging van het slagwerk ook! Alles is zeer beheerst en goed uitgewerkt.

Napoleon on the Alps - Philip Harper. Dit dramatische stuk is gebaseerd op het beroemde schilderij van Jacques-Louis David, 'Napoleon Steekt de Alpen Over'. Het bestaat uit drie delen: 'Nadering van de Grote Sint-Bernhardpas', dat besneeuwde bergen en de vastberaden mars van het Napoleontische leger afbeeldt; 'De Keizer Napoleon', een nobel en heroïsch thema, begeleid door statige fanfares met een exotische smaak; en 'Voorwaarts, naar het Rijk!', dat Napoleon's onvermoeibare streven beschrijft om het Franse rijk over de hele wereld uit te breiden. Dit stuk werd voor het eerst uitgevoerd voor het Napoleon Museum in Arenenberg, Zwitserland, in de zomer van 2016.
Een bedachtzame start van de compositie van Harper; veel risico in dynamiek! De opbouw blijft gestaag en met nuance voor de hoofdlijnen. Gaaf! De dynamische verschillen komen voor het Lento Eroica een beetje in gedrang. Het Lento zelf is iets minder spannend door de wat ruime dynamiek en wat onbalans in de middengroep. We verliezen wat van de gave klank bij aanvang van het optreden. De exactheid van de noten en ritmiek blijft steeds van prima niveau. Het Marziale is fijn van sfeer al nemen kleine stemmingsproblemen wel wat meer toe. De overgave is er niet minder om; Lembeek geeft een prima visitekaartje af met hun optreden!