KF Rumolduszonen Humbeek o.l.v. Frans Violet

Laatste update om 15:28 op Sunday, 10 March

Het laaste optreden in de ere-afdeling is van KF Rumolduszonen Humbeek o.l.v. Frans Violet. 

De onderwaterzetting - Simon Van Hoecke De onderwaterzetting is een symfonisch gedicht voor fanfareorkest dat is ontstaan als extra deel van het grotere werk Engelenburcht dat componist Simon Van Hoecke schreef in het kader van de honderdjarige herdenking van de Eerste Wereldoorlog. In De onderwaterzetting beschrijft de componist de verschillende fases van de onderwaterzetting van de IJzervlakte die uiteindelijk de Duitse opmars tijdens de Eerste Wereldoorlog zou stoppen. 

De zaal is prima gevuld als KF Rumoldeszonen aanvangt met hun optreden. Een mooie opening met een prima trombonesolo. In de sopraansax wat stemmingsproblemen. Een lekker tempo volgt met energiek en fijn spel. Dynamisch horen we grote en mooie verschillen. Mooie muzikale lijnen wisselen af met fraai technisch werk. Het slagwerk staat strak tegen het orkest aan en zorgt voor een goede samenwerking, zeker in deze brassband-achtige opstelling. In het laatste trage deel wat kleine intonatieproblemen. Een indrukwekkend slot volgt. Wát een mooie uitvoering. 


The Essence of Youth - Stijn Roels In The Essence of Youth geeft de componist zijn visie op de kindertijd en de jeugd. Zijn eigen dochter vormde hierbij een belangrijke inspiratiebron. De opening staat met opgewekte ritmes, dynamische contrasten en maatsoortwisselingenvoor de spontaniteit van kinderen. Het eerste en tweede deel vertellen over de liefde, zorg en toewijding die horen bij een ouder-kindrelatie. Met dissonante harmonieën, maar ook met mooie melodieën weet de componist ditprachtig te verbeelden. Een fuga leidt ten slotte naar een prachtig koraal: de trotse ouders met hun kind verbeeldend. 
 
Meteen horen we weer een uitstekende sound bij het begin van dit werk. Ook hier een vlot en energiek tempo. Prachtige balans in de trombonesectie. Frans Violet kan precies doen met het orkest wat hij wil. Wat een beheersing. Het gaat nooit over de schreef en dynamisch worden grote verschillen gemaakt. Alleen de stemming in de saxen blijft soms wat wankel. Een prachtige euphoniumsolo wordt gevolgd door een dito sax en cornet passage. En ook de bugels en bas doen een duit in het zakje. Wat wordt hier mooie muziek gemaakt. We horen nu echt pianissimo zoals we dit weekend nog niet hebben gehoord. Slagwerk in het begin van het laatste deel niet helemaal constant. Het slot is echt om in te lijsten. Het publiek heeft ook duidelijk genoten van het optreden KF Rumolduszonen.