KF Sint-Pietersvrienden Uitberge o.l.v Stijn Roels

Laatste update om 11:32 op Sunday, 10 March

Het derde optreden in de ere-afdeling is van KF Sint-Pietersvrienden Uitbergen o.l.v. Stijn Roels. 

De Onderwaterzetting - Simon Van Hoecke Tijdens een spannende tocht naar het sluizencomplex blijft het hoofdthema voortdurend op de achtergrond aanwezig in de trombones. We zijn ook getuige van thema’s uit Engelenburcht die in een andere dimensie terugkeren, steeds inhoudelijk getransformeerd naar de nieuwe wending van het verhaal. De opgewekte openingsmaten verklanken de spitsvondigheid van het plan en bevatten reeds de voortdurend terugkerende kwint/kwartsprong als kiem van het hoofdthema. Wanneer alles tot rust komt, informeert de baron zijn dorpsgenoten. Een plechtige trombonesolo speelt het hoofdthema een eerste keer in zijn volledige hoedanigheid. Het plan wordt gewichtig uit de doeken gedaan en vervolgens met een snelle variatie van het thema op enthousiasme onthaald.

De zaal is inmiddels al aardig gevuld als KF Sint-Pietervrienden start met de onderwaterzetting. We horen meteen een mooie ronde fanfaresound en een prima trombonesolo. Het snelle gedeelte is aangenaam om naar te luisteren. Goede balans en een mooie kleur. Het slagwerk staat erg ver van het orkest vandaan en loopt soms wat achter. Het spel blijft beheerst. De solopassage met sopraansax, bugel, hoorn, trompet en euphonium had er net wat fijner uit kunnen komen. Melodisch slagwerk en sopraansax zijn het niet overal eens over het tempo. We horen wel mooie muzikale lijnen en doorzichtig spel. Een prima uitvoering van dit werk. 

 
World of Wizards - Stijn Roels World of Wizards is een compositie binnen het samenwerkingsverband Fanfarissimo waarbij meerdere orkesten een compositie ‘meefinancieren’. KMV De Leiezonen uit Desselgem engageerde de Vlaamse componist Stijn Roels (1979) voor deze compositieopdracht en voerde het werk uit op zaterdag 23 juli tijdens het Wereld Muziek Concours. World of Wizards is een werk dat bestaat uit één deel, maar dat meerdere geledingen omvat. Het is geïnspireerd op een Fantasy-verhaal dat de componist zelf verzon. Klassieke thema’s als goed, kwaad, oorlog, vrede en heldenmoed worden verklankt door middel van de karakteristieke fanfaresound en -mogelijkheden. De bugel- en saxofoonsecties komen uitgebreid aan bod maar ook de andere muzikanten hoeven zich niet te vervelen. 
World of Wizards was ook het verplicht werk en de 1e divisie tijdens de Open Nederlandse Fanfare Kampioenschappen 2023.

Sfeervol begin met een prachtige euphoniumsolo en dito bugel. Ook hier valt weer veel te genieten. Het slagwerk staat echt te ver uit het orkest. Er is geen connectie met de blazers. Mooi technisch en samenspel in de saxgroep. Spectaculair is dit werk zeker en in het fortissimo worden alle registers open gezet, wat een prachtige totaalklank oplevert. In het piano en pianissimo zouden de grenzen misschien nog wat meer opgezocht mogen worden. Technisch prima spel in de finale. Een overtuigend optreden van deze fanfare.

Nieuwsgierig naar de reactie van de dirigent? Kijk op ons YouTube kanaal.