KF Sint-Jozefsgilde Mol-Sluis o.l.v. Jef Verheyden

Laatste update om 10:22 op Sunday, 10 March

Het eerste optreden van deze morgen is van KF Sint-Jozefsgilde Mol-Sluis o.l.v. Jef Verheyden

De juryleden Steven Verhaert, Jan de Haan en Marcus Pütz beoordelen vandaag de orkesten:

On the Shoulders of Giants - Eduardo M. Brito De verbeelding van kinderen wordt niet beperkt door de werkelijkheid. Het ene moment kunnen ze een machtige draak zijn die hoog boven een berg vliegt, en het volgende moment besturen ze een auto op een racecircuit op de maan. Met dit korte maar krachtige stuk, geeft de componist het pure ontzag en het avontuurlijke gevoel weer dat jonge kinderen ervaren wanneer ze op de schouders van hun ouders zitten. Ze zijn klaar om elke uitdaging aan te gaan. 

Wat een heerlijke opening van deze dag. Ondanks het vroege tijdstip is het orkest meteen prima in vorm. Ze zijn duidelijk klaar om de uitdaging van de grote werken aan te gaan! 

De Onderwaterzetting - Simon Van Hoecke De onderwaterzetting is een symfonisch gedicht voor fanfareorkest dat is ontstaan als extra deel van het grotere werk Engelenburcht dat componist Simon Van Hoecke schreef in het kader van de honderdjarige herdenking van de Eerste Wereldoorlog. In De onderwaterzetting beschrijft de componist de verschillende fases van de onderwaterzetting van de IJzervlakte die uiteindelijk de Duitse opmars tijdens de Eerste Wereldoorlog zou stoppen. 

Een krachtige opening van dit prachtige werk. Een sfeervolle trombone solo volgt. De solisten krijgen de ruimte. Helaas wat stemmingsproblemen in trombone en bugels. Dirigent Verheyden kiest voor een rustig tempo in het eerste snellere gedeelte. Prachtige sound in de hoorn/euphonium sectie. Het tempo zou wellicht iets snelle mogen om een nog betere drive te creëren. De bugelsectie wordt iets overblazen door de trompet en hoornsectie. Een indrukwekkend tutti fortissimo volgt. Hier en daar dreigt het wat uit elkaar te lopen. Dirigent en slagwerkers weten dit te voorkomen. Veel moois in het laatste trage deel. De solisten op sax en euphonium zijn prima. Hier en daar wat intonatieproblemen. Het slot is dik voor elkaar.

Thyellene - Kevin Houben The Battle on the Heath Op 24 januari 1597 was de ‘Thielsche Heyde’, gelegen bij het Belgische dorpje Tielen, ten zuiden van Turnhout , het toneel van een grote veldslag. Prins Maurits van Nassau, aanvoerder van het leger der Noordelijke Nederlanden, bracht hier een verpletterende nederlaag toe aan graaf Varax, Bourgondisch veldheer in Spaanse dienst. In militaire kringen baarde de Slag bij Turnhout veel opzien: een Spaans leger van vijfduizend man werd eerst urenlang opgehouden door gedurfde prikacties van een vijftiental ruiters en een paar honderd voetknechten – en vervolgens werd dit Spaanse leger door amper duizend ruiters, zonder hulp van het voetvolk, verslagen. Een nieuwe bewapening bewees die dag zijn nut. De ruiters van de prins waren namelijk niet, zoals tot dan toe gebruikelijk was, met lansen gewapend, maar met zinkroeren, een soort heel lange pistolen of karabijnen. Voordat de piekeniers van het Spaanse leger hun geduchte zes meter lange pieken konden vellen (schuin in de grond steken) tegen de aanstormende paarden, werden zij overhoop geschoten en omvergereden. De staatse troepen maakten tijdens de veldslag een aantal vaandels buit , die nog jarenlang de Ridderzaal in Den Haag zouden sieren. In een Nederlands militair tijdschrift uit onze tijd is de overwinning op de Tielenheide omschreven als “de zwaarste klap die ooit door de Nederlandse cavalerie is uitgedeeld”. Het gebied waar de slag plaatsvond, is inmiddels geen heidegebied meer. Het is een dennenbos dat in de vorige eeuw werd aangelegd om te voldoen aan de vraag naar hout voor de vroegere Limburgse steenkoolmijnen. Het bos is nu deels militair domein van het Derde Bataljon Para en deels natuurgebied De Waal: het is niet toegankelijk voor het publiek. In Tielen is er nog wel een straat die de Tielenheide heet en vlak bij de vroegere heide gelegen is. 

Een mysterieus begin met goed solistisch spel vooral in het slagwerk. Het klokkenspel mag iets minder in combinatie met de vibrafoon. Het basregister speelt fors door waardoor de kleinkopergroep wat weggedrukt wordt. Technisch prima spel. Ook de stemming is goed nu. De balans in de mallets in het begin van het volgende deel is veel beter. Het blijft allemaal wel wat grof en sterk. De echte pianissimo's worden niet gevonden. De Trompetsolo is prima. Wederom fraaiKF Sint-Jozefsgilde het optreden af. 

Luister (en kijk) naar de reactie van deze fanfare op ons YouTube kanaal: