KF Sint Jozef Kleine Brogel  o.l.v. Gunther Kerkhofs

Laatste update om 21:06 op Saturday, 9 March

Het laatste optreden in de uitmuntendheid afdeling en van de eerste dag van de VLAMO Open Fanfarekampioenschappen is KF Sint Jozef Kleine Brogel  o.l.v. Gunther Kerkhofs.

A New Beginning - Koraal 1 uit A collection of Chorales Bert Appermont Het koralenboek van Bert Appermont wordt door steeds meer orkesten gebruikt als vervanger van het aloude 'Rode Boekje' 

Ancient Tales - Kevin Houben Dat de Ellenaars zich o.a. door de bouw van de Ellerschans kranig verweerden, laat Houben in dit werk horen door steeds opnieuw terug te keren naar opgewekte en dansbare thema’s die door de verfrissende keuze van maatsoort het geheel een erg opgewekt karakter geven.

Van het kleinste orkest van de dag gaan we door naar het grootste in aantal: 59 muzikanten starten voor de laatste keer Ancient Tales dat ook na negen keer nog niet verveeld. Een mooie opzet van het werk met oog voor detail en goed solistisch spel. De tutti's klinken vol en het accellerando naar het tweede deel is prima. Ook in dit deel blijven de details hoorbaar. Ook bij dit orkest is weer veel moois waar te nemen. De stemming is goed en de muzikale intenties van dirigent Kerkhofs zijn duidelijk waarneembaar. De flinke saxsectie (15) is ook goed op elkaar afgestemd. Een prima laatste uitvoering van dit werk. 

Five States of Change - Philip Sparke Five States of Change is geschreven in opdracht van Kunstfactor voor de 4e sectie van de Nederlandse Brass Band kampioenschappen (NBK) 2011. Het is opgedragen aan Jappie Dijkstra en het Music Information Centre (MUI), Arnhem, Nederland, als erkenning voor hun uitstekende werk in de ontwikkeling van het bandrepertoire. Het idee voor het stuk kwam toen de componist een artikel las over een tak van de Chinese filosofie die wordt afgekort als Wu Xing, die geen exacte vertaling heeft, maar bijvoorbeeld vijf elementen, vijf fasen of vijf toestanden van verandering kan betekenen. Het staat centraal in alle elementen van het Chinese denken, inclusief wetenschap, filosofie, geneeskunde en astrologie, en probeert in eenvoudige bewoordingen verschillende cyclische relaties te creëren tussen vijf elementen in alle lagen van de bevolking.
 
De Chinese akkoorden komen in het begin van het werk goed naar voren. Het werk vervolgd met solistische passages voor bugel, euphonium, saxen en trombones die allemaal probleemloos worden uitgevoerd. Het tempo zakt in het volgende deel iets in. In het snelle deel sluit de techniek soms net niet lekker op elkaar aan. Toch horen we ook fraai technisch spel van bijvoorbeeld de baritonsax. De tutti passages laten een mooie fanfareklank horen, al loopt het hier af en toe net iets uit elkaar. Het orkest maakt zich op voor een prima slot. 

En daarmee komen we aan het einde van de eerste dag. Zometeen volgen de uitslagen en punten van de tweede, eerste en uitmuntendheid divisie.