KF Sint-Cecilia Deerlijk o.l.v. Wouter Deprez

Laatste update om 19:44 op Saturday, 9 March

Dan is het nu de beurt aan KF Sint-Cecilia Deerlijk o.l.v. Wouter Deprez.

Ancient Tales - Kevin Houben De ietwat mysterieuze opening van dit werk verwijst naar het verhaal van de verzonken kerk in de Weerbroekskuil, waar men volgens de legende tijdens Kerstnacht klokken hoort luiden en geesten in de vorm van lichtjes ziet vliegen boven het moeras. Hier wordt het koraal gepresenteerd dat Houben voor dit werk componeerde en dat als een rode draad doorheen de hele compositie verweven zit in de vorm van melodische cellen en motivische ontwikkelingen.

De sopraansax solo in het begin wordt door dit orkest door beide sopranen gespeeld. Het ruim vijftig muzikanten tellende orkest opent ietwat stroef. Het tuttispel komt wat statig over. De orkestklank is wel mooi en in balans, met een mooie bassound. Je hoort in deze zaal ook goed dat het voor de beter bezette orkesten moeilijk is om de klank helder te houden. Het orkest speelt het werk heel behoorlijk zonder grote missers of problemen. Het slot is krachtig en overtuigend.

Hispaniola - Jan de Haan De Haan schreef dit werk in 2006 ter gelegenheid van het vijfhonderdste sterfjaar van Christoffel Columbus (1451-1506), die in 1492 Amerika ontdekte. Een van de eerste eilanden die hij aantrof in de Caribische zee noemde hij La Española – in het Latijn ‘Hispaniola’. Het werk bestaat uit drie aaneengesloten delen. In deel één wordt de voorbereiding van de reis weerspiegeld, steeds afgewisseld door een ontspannen Spaanse sfeer. Het snelle tweede deel beschrijft met vele ritmische verrassingen de onvoorspelbare zeereis. Als de scheepsbel heeft geklonken, begint het derde deel. Tijdens het breed uitgesponnen thema lijkt de kust uit zee te rijzen, waarna de euforie vanwege de ontdekking van het nieuwe land uitmondt in een muzikale climax.

Keurige opening van het werk. Het Spaanse karakter wordt treffend weergegeven. Uiteraard ontbreken ook de castagnetten niet. Het werk lijkt het orkest iets beter te liggen dan het verplichte werk. We horen net wat meer detail en dynamische verschillen. Het tweede deel wordt energiek en gebracht met technisch goed spel. Hier en daar wel wat ongelijkheden tussen de verschillende secties. Solistisch goed spel. Het derde deel wordt ingeluid met een ietwat zachte scheepsbel. Richting het slot lijkt er wat vermoeiheid in het orkest te komen. Het energieke uit het tweede deel ebt wat weg. De slotmaten zijn weer prima.