KF De Lauwerkrans Mopertingen o.l.v. Julio Domingo

Laatste update om 19:05 op Saturday, 9 March

Het eerste optreden deze avondsessie en het vijfde in totaal in deze afdeling is van KF De Lauwerkrans Mopertingen o.l.v. Julio Domingo.

Mergl - Steven Verhelst Mergl is geschreven voor de Koninklijke Fanfare de Werkmanszonen Zichen. Dit korte openingswerk, beschrijft de grootsheid van de Mergl-grotten in Belgisch-Limburg

KF De Lauwerkrans opent met veel overtuiging het optreden. We horen een mooie compacte fanfareklank in het orkest met maar liefst drie vrouwelijke slagwerksters.

Ancient Tales - Kevin Houben Ancient Tales werd door componist Kevin Houben geschreven ter ere van het 100-jarig jubileum van Fanfare Ellona, een rasechte dorpsvereniging uit Ell die samenhorigheid en plezier hoog in het vaandel draagt. Het werk is een muzikale weergave van enkele sagen en legenden die zich afspeelden in en rondom het landelijke dorpje Ell, dat haar naam wellicht dankt aan de vele elzenbomen die rond de 15de eeuw het landschap bepaalden. 

Mooie gedragen opening met een prima sopraansax solo. Dirigent Domingo kiest voor weer een heel andere opzet in het begindeel. Het samenspel is prettig om naar te luisteren. Hier en daar horen we een klein intonatieprobleempje. Er wordt stevig gemusiceerd. De dynamische verschillen naar het piano zouden groter mogen zijn. Er wordt wel mooie muziek gemaakt. Mooie opbouw naar het slot toe. Een prima uitvoering. 

The Adventures of Baron Munchausen - Bert Appermont Dit werk is gebaseerd op de beroemde verhalen van Baron Münchhausen. In deze hoge verhalen ondernam de baron allerlei fantastische avonturen. Hij vloog bijvoorbeeld op een kanonskogel, of reed op een in tweeën gescheurd paard, hij draaide een hongerige wolf binnensteboven en trok zichzelf bij zijn eigen haar uit een moeras. Vier van de verhalen dienden als inspiratie voor deze compositie. De muziek is echter niet alleen een woord-voor-woord transcriptie van de verhalen, maar brengt eerder een bepaalde stemming of specifieke scène over, vaak met een humoristische draai.

Het werk start komisch, met hoofdrollen voor de alt- en sopraansax. Het orkest blijft goed bij elkaar in het eerste deel, ook in de vele maatsoortwisselingen. Het tweede deel start met veel slagwerkgeweld aan beide kanten van het orkest. We horen een groots snel fortissimo waarbij de decibellen de zaal invliegen. Het langzame derde deel start met enkele solopassages in saxen en bugel. Het geheel blijft aangenaam om naar te luisteren. Helaas enkele stemmingsproblemen verderop in de saxen. Sfeervolle es-cornet solo. In het laatste deel laten de hoorns zich van hun beste kant horen. Er zit tot het einde een lekkere drive in het spel. Een hele aangename start van het avondprogramma.