KF De Gouden Lier o.l.v. Birger Embrechts

Laatste update om 15:23 op Saturday, 9 March

Het derde optreden is van KF De Gouden Lier Beerzel o.l.v. Birger Embrechts.

Ancient Tales  - Kevin Houben. Na de openingsmaten van het werk wordt het koraal gepresenteerd dat Houben voor dit werk componeerde en dat als een rode draad doorheen de hele compositie verweven zit in de vorm van melodische cellen en motivische ontwikkelingen. In het vervolg van het werk worden vrolijke, energieke passages afgewisseld met enkele lyrische en meer rustige gedeelten.

De sfeervolle opening wordt wat verstoord door stemmingsproblemen. Dirigent Birger Embrechts probeert echt een verhaal te vertellen met het orkest. In de zachte gedeeltes zouden er best nog wat meer risicos genomen mogen worden. Ook hier is de samenwerking slagwerk-blazers niet helemaal optimaal. Wellicht omdat ook bij deze fanfare het slagwerk relatief ver van het orkest afstaat. In het middendeel wordt wat meer risico genomen, dit maakt het ook meteen erg aanganaam om naar te luisteren. De baritonsax komt ook lekker door. Er wordt fijn gemusiceerd. 

Aurora Borealis - Galante Rossano. De glinsterende Aurora Borealis of Northern Lights, zoals ze beter bekend staan, worden afgebeeld in een weelderig verklaard hoofdthema met het volledige ensemble. Het begint in een 4/4 meter en verandert dan, net als de steeds veranderende lichten zelf, in 7/8 waardoor de opening een opwindende voorwaartse beweging krijgt, geleid door trompetten en vergezeld van houtblazers en lage koperen ostinati. De compositie gaat verder met een romantische, lyrische sectie die de schoonheid en het mysterie van de lichten weergeeft. Het stuk culmineert in een spannende recapitulatie van het hoofdthema, afgesloten met meeslepende koperen fanfares.

Een energieke opening door KF De Gouden Lier. Ook het lyrische gedeelte is zeer fraai, er wordt mooie muziek gemaakt. Solistisch ook geen problemen. Het orkest voelt zich duidelijk in haar element met dit werk. Met een fraai slot komt er een einde aan dit prima optreden.