KKF De Vrije Vlaamse Zonen o.l.v. Jan De Smedt

Laatste update om 14:13 op Saturday, 9 March

Na een korte middagpauze gaan we verder met de afdeling uitmuntendheid. Hierin maar liefst negen deelnemers.

Als eerste treedt aan KKF De Vrije Vlaamse Zonen Kapelle-op-den-Bos o.l.v. Jan De Smedt. Na het korte inspeelkoraal 'Deep Harmony' gaan we verder met het verplichte werk in deze divisie: 

Ancient Tales - Kevin Houben: Ancient Tales werd door componist Kevin Houben geschreven ter ere van het 100-jarig jubileum van Fanfare Ellona, een rasechte dorpsvereniging uit Ell die samenhorigheid en plezier hoog in het vaandel draagt. Het werk is een muzikale weergave van enkele sagen en legenden die zich afspeelden in en rondom het landelijke dorpje Ell, dat haar naam wellicht dankt aan de vele elzenbomen die rond de 15de eeuw het landschap bepaalden. 

Een sfeervol begin van KKF De Vrije Vlaamse Zonen waarin de verschillende secties meteen laten horen dat het muzikaal wel goed zit. De complexiteit van het werk zorgt ervoor dat het lastig is alle losse elementen helder te houden. Het orkest loopt hierdoor soms wat vol. Vooral in de sterke gedeeltes. Dirigent Jan de Smedt laat zijn muzikanten echter wel 'vrij' om muziek te maken. Er valt genoeg moois te beluisteren. Ook naar het slot toe blijft alles goed bij elkaar. 

The Red Stone - Bert Appermont De inspiratie voor deze compositie was de stad Ingwiller in de Franse regio Elzas. De titel van het stuk verwijst naar de vele gebouwen in deze prachtige stad die zijn gebouwd met een lokale rode zandsteen. Het stuk is gemaakt in opdracht van de 'Municipal Music of Ingwiller' voor hun 150-jarig jubileum.
 
De compositie bestaat uit 4 bewegingen:
 
Echo's uit het verleden: Na een grote opening neemt de muziek mee op een denkbeeldige treinrit naar het verleden. Dit verwijst naar de 'Schlembe', een trein die 60 jaar lang door Ingwiller reed.
 
The Call from Nature: Heuvels, bossen, velden en weiden vormen een prachtig landschap rond de huizen. Deze schoonheid komt tot leven in een idyllische slow movement.
 
Echo's uit het verleden (2): De trein vervolgt zijn spectaculaire reis door tijd en ruimte.
 
Naar een mooie toekomst: Een hymne-achtige melodie klinkt in een vrolijke finale. Dit symboliseert de stad als een bloeiende plek waar mensen met verschillende achtergronden gelukkig samenwonen.
 
Een vlotte opening met goed solo en tutti-spel. Zeer degelijk spel al zou er dynamisch meer mogen gebeuren. Mooie soli in het middendeel. Hier en daar een kleine onzuiverheid. Het samenspel met slagwerk is op sommige plekjes ook net niet gelijk. In het slotdeel krijgt de medlodie volop de ruimte. Dit was eerder soms niet het geval. Slotmaten zijn krachtig en overtuigend. Een mooie opener van deze afdeling.