KF De Goorse Bloesem Heist-op-den-Berg o.l.v. Stijn Aertgeerts

Laatste update om 12:57 op Saturday, 9 March

Het laatste optreden in de eerste divisie wordt verzorgd door KF De Goorse Bloesem Heist-op-den-Berg o.l.v. Stijn Aertgeerts.

Bli Hoss Oss - Arr. Stan Nieuwenhuis. Uit een fragment uit Captive and Free van de Noorse componist Egil Hovland komt een hoopvolle, lyrische toevoeging aan het koorrepertoire, gearrangeerd voor fanfare orkest door Stan Nieuwenhuis. De serene muziek complimenteert de inspirerende en geruststellende tekst Lukas 24:29.

Een prachtige orkestklank vult de zaal. De cornetsolo is prachtig. En voor het eerst vandaag horen we ook echt piano. Dat is een heel mooi begin van het optreden.

The Flood - Filip Ceunen. Ceunen, vandaag ook aanwezig, krijgt uit handen van VLAMO een bos bloemen voor de winst met zijn compositie in de compositiewedstrijd vorig jaar. Over het overbrengen van de emoties in het stuk zegt hij het volgende: "Een emotie is altijd iets persoonlijks. Je kan je als componist alleen maar ‘inleven’ in het verhaal dat je vertelt, tenzij je er zelf bij betrokken bent. Voor de verwoestende storm in het begin van het werk heb ik gekozen voor een snel tempo, luide dynamiek (ff), een hoge techniciteit en veel dissonanten om de kracht en het karakter van de storm te benadrukken. De roep van de pioniers is veel rustiger qua tempo, slechts enkele instrumenten spelen en de toonzetting is veel consonanter, net om de vastberadenheid te beklemtonen. Maar los hiervan heb ik vooral geprobeerd om een ‘mooi’ werk te schrijven met de nodige uitdagingen. Maar ook een werk dat leuk is voor de muzikanten om te spelen en aangenaam voor het publiek om naar te luisteren. Ik ben zeker aanwezig om alle fanfares aan te moedigen. Ik vind het een mooi initiatief van VLAMO dat de kampioenschappen dit jaar uitgebreid zijn naar alle divisies. En het gebeurt niet zo vaak dat je als componist je werk vijf keer op één dag te horen krijgt"

We horen hier toch wel een ander niveau van het werk. Ook de tweede en derde lagen zijn nu hoorbaar. Schitterend solistisch en tutti spel. Dynamisch gezien ook de grootste verschillen tot nu toe. Dirigent Stijn Aertgeerts laat het orkest echt muziek maken en het verhaal vertellen. Een prachtige uitvoering van het werk!


Black Saturday - Stijn Aertgeerts voor de tweede keer vandaag horen we 'Black Saturday', de naam van een reeks bosbranden in de Australische staat Victoria op en rond zaterdag 7 februari 2009. 

Het eerste deel, 'Sunshine through the trees' Wordt met veel overtuiging gebracht. Hier en daar een lichte onzuiverheid in de saxgroep. In het volgende deel 'Smoke' is de wending naar het drama prima waarneembaar. Het orkest blijft beheerst spelen. Het deel 'Ashes' wordt ingeluid met een helikoptergeluid. De euphoniumsolo die staande wordt gespeeld is prima, net als de alt en sopraansax solo. Een extra pluim voor de bugelsolo. Schitterend! Het slotdeel 'Seeds' zorgt voor de eerste kippenvel vandaag. Wat een prachtige fanfare!


De Jury, bestaande uit Leon Vliex, Bert Appermont en Manu Mellaerts in actie