KF St. Cecilia Berlaar o.l.v. Gwendolina Gysemans

Laatste update om 11:01 op Saturday, 9 March

Het tweede optreden in deze divisie wordt verzorgd door KF St. Cecilia Berlaar o.l.v. Gwendolina Gysemans.

Adiemus - Karl Jenkins - Arr. Steven Walkers. In het vocale muziekproject "Adiemus" werd de klassieke koorklank van de West-Europese muziek gecombineerd met de directe klank van niet-westerse volksmuziek. Deze muziek werd in tal van films gebruikt, maar werd vooral populair in 1995 door de tv-commercial voor Delta Airlines.

Gestuwd door de conga's en toms speelt de fanfare de bekende melodie van Adiemus. De kleine bugelsectie (5 muzikanten) laten zich niet ondersneeuwen door de beter bezetten groot koperkant. 

Defying Gravity - Steven Reineke - Arr. Erik Rozendom. Een programmatisch werk van Steven Reineke die de wonderen van de moderne luchtvaart laat horen. De opening staat voor de take-off en het machtige gevoel van de klim naar de hemel. Maar na het bereiken van de kruishoogte en het rustig zweven boven de wolken moet het vliegtuig dalen door een sterke turbulente storm. Alles komt goed als de piloot het vliegtuig weer onder controle krijgt en het orkest en publiek veilig aan de grond weet te brengen.  

Het werk opent overtuigend. Het vliegtuig komt goed de lucht in. In het middendeel onderscheid de hoornsectie zich in positieve zin. Ook in het slagwerk is alles in orde. Na ook wat lichte turbulentie in de orkestbalans staat het vliegtuig weer terug op de grond. Een keurige uitvoering van dit werk. 

The Flood - Filip Keunen. De componist schrijft over de algemene boodschap/emotie in het werk: Misschien hoop en vastberadenheid? Dat zijn twee emoties die in heel het werk terug te vinden zijn. Het dorp Biddinghuizen werd jaren geleden volledig van de kaart geveegd door een verwoestende storm. Enkele pioniers gaven het volk de hoop en de kracht om alles terug op te bouwen wat uiteindelijk ook gebeurd is. Het dorp kreeg een eigen haven en had een bloeiende welvaart. Ook in de muziekvereniging zijn nog steeds muzikanten en bestuursleden actief die er 55 jaar geleden ook al bij waren. Echte pioniers, waarvan ik er enkele sprak in een videocall, die er alles aan doen om de fanfare in stand te houden en uit te breiden. De roep van deze pioniers is heel sterk in het werk aanwezig.

De opening is net wat minder overtuigend dan in het vorige werk. We horen ook wat stemmingsproblemen in de bassen, hoorns en bugels. Solistisch echter wel prima. Het middendeel zou wat sprankelender mogen klinken. Er worden iets teveel noten gespeeld. Gaandeweg het deel wordt dit beter. Technisch wat kleine problemen in de trompetten. Het slotdeel is prima voor elkaar. Het applaus van de inmiddels wat vollere zaal is groot.