KF Vermaak na Arbeid Rijkevorsel o.l.v. Jan Aernouts

Laatste update om 11:41 op Saturday, 9 March

Het derde optreden in de eerste divisie is van KF Vermaak na Arbeid Rijkevorsel o.l.v. Jan Aernouts.

Guardian of my soul - Darren Shaw - Arr. Marten van der Wal Er zijn flink wat stoelen bijgezet op het podium om deze fanfare te kunnen laten zitten. 55 muzikanten vullen de zaal met muziek tijdens dit inspeelwerk. Wat meteen opvalt is dat de trompetsectie uit louter cornetten bestaat. Lichte stemmingsproblemen in de sopraansax, maar verder een prima opening van het optreden.

The Flood - Filip Keunen. Aan de componist werd gevraagd wat zijn favoriete deel van het stuk is en waarom?
"Mijn favoriete deel is maat 50 tot maat 84, voor zowel het muzikale als het verhaal dat erachter zit. Hier wordt de roep van de pioniers ontwikkeld tot een volwaardig thema, het hoofdthema van het werk, dat in verschillende gedaantes en orkestraties doorheen de compositie terugkeert en dat ook heel duidelijk de boodschap van hoop en vastberadenheid uitstraalt"

Een stevige opening van het werk. Vooral de bastrombonist heeft er zin in. De solistische passages in euphonium en bugel verlopen probleemloos. Wel veel onzuiverheden in bassen en saxen. De toms lopen in het middendeel van het orkest weg. Het geheel loopt jammergenoeg niet vloeiend. Ook verderop zijn wat ongelijkheden waarneembaar. Naar het slot toe horen we wel een mooie tuttisound.

Black Saturday - Stijn Aertgeerts. 'Black Saturday' is de naam van een reeks bosbranden in de Australische staat Victoria op en rond zaterdag 7 februari 2009. Door de extreme weersomstandigheden werd dit de dodelijkste bosbrand ooit in Australië, met 414 gewonden en 173 mensen die het leven lieten tijdens de brand.

Het eerste deel, 'Sunshine through the trees' illustreert de brandende zon die door de bomen schijnt. De natuur komt prachtig in beeld vooraleer de muziek een onheilspellende wending neemt naar het volgende deel 'Smoke'. Er beginnen al enkele kleine vuurtjes te ontstaan en de muziek maakt snel een dramatische wending. De brand woedt fel en oncontroleerbaar. Tevergeefs proberen de hulpdiensten de angst en chaos te doorbreken, waarna de brandweerhelikopters erin slagen om samen met de wind en de regen het vuur onder controle te krijgen. Daarna volgt de rouw in het deel 'Ashes'. Meer dan 450.000 hectaren bos zijn afgebrand en 173 mensen lieten het leven. Na al het verdriet en leed komt de hoop dat de natuur zich in alle schoonheid zal herstellen in het laatste deel 'Seeds'.

Ook bij aanvang van dit werk loopt het orkest uit elkaar en zijn er onzuiverheden. In de tutti forte komt alles weer wel samen. Opvallend is hoe de tuttisound van de verschillende fanfares tot nu toe klinkt in fanfares met alleen alt hoorns/F hoorns en cornetten/ipv trompetten. Het deel Ashes wordt mooi gedragen gebracht met goede euphonium en sax solo's. Ook met de bugelsolo is niks mis. Het laatste deel laat ook in het orkest wat herstel zien.