Het Vlaams Open Fanfare Kampioenschap begint bijna

Laatste update om 17:34 op Monday, 4 March

De wedstrijden van Vlamo zijn al jaren een vast punt in de agenda van muziekliefhebbers in België. De orkesten in de superieure en kampioenschapsafdeling kunnen zich al jaren meten op dit tweejaarlijkse evenement voor harmonieën en fanfares. Het ene jaar zijn de harmonieën aan de beurt, het andere jaar de fanfares.

De verschillende nationale kampioenen van de hoogste divisies krijgen de mogelijkheid om deel te nemen aan internationale kampioenschappen. Voor harmonieën is dit het ECWO. Bij brassbands wordt in de kampioenschapsdivisie bepaald wie namens België deel mag nemen aan het prestigieuze EBK. Voor fanfares bestaat (nog) geen internationale wedstrijd. Deze orkestvorm is ook voornamelijk actief in Nederland en België.

Superieure afdeling
Dat het Vlaams Open Fanfare Kampioenschap een schot in de roos blijkt, is te merken aan het aantal deelnemers en de verschillende divisies. In de superieure afdeling nemen vier orkesten deel in een prachtig deelnemersveld. Wereldkampioen Kempenbloei Achel doet mee met een spectaculair programma, waaronder "A Farewell to Arms" van componist Harrie Janssen, "The Promised Continent" van Nick Van Elsen als plichtwerk, "Les Rayons et les Ombres" van componist Jelle Verstraeten, eerder gespeeld op het WMC, en het zeer technische "A Brussels Requiem" van Bert Appermont. Ook de Nederlandse deelnemers, Jouster Fanfare Orkest en Joost Wiersma uit Friesland, beloven boeiende optredens. Samen met regerend Vlaams Open kampioen Brass-aux-Saxes uit Westerlo strijden ze om de titel in de superieure afdeling.

Uitmuntendheid
In de afdeling uitmuntendheid (vergelijkbaar met de derde divisie in Nederland) nemen maar liefst negen orkesten deel. Naast het verplichte werk "Ancient Tales" van Kevin Houben, laten deze orkesten ook prachtige eigen keuzewerken horen. Onder andere "The Red Stone" van Bert Appermont, "Aurora Borealis" van Galante Rossano, "Around the World in 80 Days" van Otto M. Schwarz en "Dark Side of the Moon" van Paul Lovatt-Cooper staan op het programma. Deze divisie belooft een boeiende zaterdagmiddag en -avond op te leveren.

Ere-afdeling
Op zondag bijt de ere-afdeling (tweede divisie) het spits af. Het verplichte werk in deze divisie belooft een grote uitdaging te worden voor de verschillende orkesten. De verwachtingen zijn hooggespannen, gezien de keuze werken en inspeelwerken van hoog niveau. Het spectaculaire "On the Shoulders of Giants" wordt gespeeld door de fanfare van Mol-Sluis. Ook Stijn Roels dirigeert zijn eigen werk "World of Wizards" in deze divisie. Stijn Roels komt nogmaals voorbij met "The Essence of Youth" gespeekd door KF Rumolduszonen Humbeek onder leiding van Frans Violet. Van Leon Vliex is "Tintagel Castle" horen, regelmatig gespeeld in de eerste divisie op verschillende concoursen.

Het kampioenschap wordt geopend door de tweede en eerste afdeling, waarbij de eerste afdeling met vijf deelnemers goed vertegenwoordigd is.

Al met al wordt het een weekend om naar uit te kijken. CU Brass wenst alle deelnemers veel succes met de laatste repetities deze week en bedankt VLAMO voor de uitnodiging om live-verslag te doen. Op zondag 10 maart worden ook interviews gedaan die te zien zijn na de optredens op ons nieuwe YouTube-kanaal.