VLOF 2024: Dirigent Gunther Kerkhofs van KF Sint Jozef Kleine Brogel

Laatste update om 13:17 op Sunday, 3 March

In de aanloop naar het Vlaams Open Fanfare Kampioenschap (VLOF) op zaterdag 9 en zondag 10 maart in Heist-op-den-Berg spreekt CUBrass met componisten en dirigenten over hun bijdrage aan dit kampioenschap. Gunther Kerkhofs is dirigent van KF Sint Jozef Kleine Brogel en neemt deel in de afdeling uitmuntendheid. 

Hoe kwam de keuze om deel te nemen aan het Vlaams Open Fanfarekampioenschap 2024 tot stand?
Ieder jaar ga ik samen met de muzikanten op zoek naar leuke, maar toch uitdagende muziekstukken. Zo proberen we een interessant programma samen te stellen waar de muzikanten hun tanden in kunnen zetten, maar waar ook het publiek van kan genieten.
Het was al een hele tijd geleden dat we met deze groep deelnamen aan een wedstrijd, en na overleg waren we het eens dat het VLOF de ideale manier is om weer van ons te laten horen.
 
Hebben jullie een specifiek doel voor ogen met deelname?
Ons belangrijkste doel is samen plezier maken, maar vooral ook samen ‘muziek’ maken op het podium. We zijn een fijne groep muzikanten, en na de wekelijkse repetitie is het altijd een gezellige bedoening. We willen vooral door deze deelname de band nog sterker maken, waardoor we ook ons niveau kunnen optillen.
 
Heeft het orkest al eerder deelgenomen aan wedstrijden?
Ja, we namen drie keren deel aan de Provinciale concours in Limburg via Vlamo.
 
Hoe lang is de voorbereiding op dit specifieke evenement?
In september zijn we beginnen te repeteren aan het keuzewerk. In december kwam het plichtwerk op de pupiter te liggen. We zijn dus toch al een tijdje aan het toeleven naar deze wedstrijd.
 
Hebben jullie gebruik gemaakt van gastdirigenten?
Tijdens ons repetitieweekend hebben we kunnen rekenen op verschillende gastdirigenten. Zij gaven dan partiële repetities, en dat wierp zijn vruchten af toen we uiteindelijk met de hele groep terug samen gingen repeteren.
 
Er wordt gewerkt met een opgelegd werk, binnen de brassband wereld is dit meer gewoonte dan bij de harmonieën en fanfares. Hoe kijkt u aan tegen deze keuze, om te werken met een plichtwerk?
Ik vind dit zeker een pluspunt. Zo is het mogelijk dat er een vergelijking kan worden gemaakt tussen de verschillende deelnemende korpsen binnen dezelfde afdeling. Elk korps gaat ook zijn eigen interpretatie geven, waardoor datzelfde werk toch bij ieder korps anders zal klinken. Dat is ook interessant voor de jury. Bovendien is het voor ons een kans om te leren van de andere deelnemers.
Het plichtwerk is technisch gezien misschien niet extreem moeilijk, maar op muzikaal vlak kan je er enorm veel mee doen. Weer is die eigen interpretatie zeer belangrijk. Dit werk is weer maar eens een top compositie van Kevin Houben!
 
Voor welk vrij werk hebben jullie gekozen?
Five States of Change van Philip Sparke. Als dirigent ben je voortdurend op zoek naar nieuwe muziek. Five States  Of Change stond al 6 jaar op mijn lijstje, maar toen was dit nog te moeilijk voor dit korps. Ik heb het in september opgelegd en ben er volledig voor gegaan. In het begin vonden de muzikanten het maar niets, maar bij keer na keer zag je dat de muzikanten het stuk beter begonnen te begrijpen waardoor alle puzzelstukjes al snel in elkaar vielen.  
 
Wilt u verder nog wat kwijt betreffende VLOF2024?
Ik vind het echt een meerwaarde dat sinds dit jaar alle afdelingen mogen deelnemen aan deze wedstrijd. Hopelijk krijgt het evenveel erkenning als de Open Nederlandse Fanfare Kampioenschappen in Nederland.