Brassband G.A.N.S.: projectorkest op weg naar DOBC 2024

Laatste update om 19:11 op Monday, 19 February

Eén van de grote evenementen in Nederland is Groningen Brass Experience. Eerder berichtte CUBrass al over het programma met een sterk internationaal karakter. Eén volledig nieuw ensemble maakt haar opwachting in de eerste divisie: Brassband G.A.N.S. Een mooie aanleiding om in gesprek te gaan met één van de initiatiefnemers Hubertus van den Ecker uit Delfzijl.

"Op mijn zevende ben ik begonnen met slagwerk en speelde toen bij malletband CSHD in Delfzijl. Ruim 10 jaar later stapte ik over Brassband Constantijn Huygens. Na jaren bij BBCH te hebben gespeeld ben ik op een gegeven moment overgestapt naar Brassband Heman in de 1e divisie. Na 15 jaar lidmaatschap stroomde ik door naar Brassband de Wâldsang. Drie jaar later moest ik daar stoppen vanwege werk, een avondopleiding en het spelen op hoog niveau. Na een jaar besefte ik dat helemaal niet spelen ook niet de oplossing was. Ik keerde terug naar Heman en ging uiteindelijk naar de Provinciale Brassband Groningen (PBG). In 2019 besloot ik te stoppen met spelen bij de PBG en mijn aandacht aan het gezin te geven.

Ik miste het musiceren en na een jaar ontstond het idee om een eerste divisie project-brassband te proberen, vergelijkbaar met de Noord-Nederlandse projectbrassband PPJBAD Brass. Zo'n band zou één of twee keer per jaar aan evenementen deelnemen, zoals DOBC, Vlaams Open en Rastede. Het doel: een brassbandplatform in het noorden bieden op eerste divisieniveau. Spelers van alle niveaus, jong en oud, zouden de kans krijgen om projectmatig op een hoger niveau te spelen en ervaring op te doen. Mijn gedachten gingen terug naar de tijd van Heman.

Omdat ik het jammer vond dat Groningen geen eerste divisieband meer had, legde ik mijn idee voor aan twee voormalige slagwerkers van Heman, Jelle Bultema en Niek van der Heide. Ook zij waren enthousiast en zo werd het bestuur gevormd. Met Jelle en Niek stelden we een theoretische band samen en benaderden we mensen via de telefoon, app en e-mail. Het was lastig om muzikanten te vinden, maar na maanden bellen, mailen en appen waren we trots dat we een band van 30 "leden" hadden geformeerd.

Het bestuur zocht naar een naam en kwam met het idee dat deze moest staan voor "Nieuw Gronings Koper Geluid". Vertaald naar het Latijn werd dat "Nova Aeris Soni Groningen", de afkorting waarmee je vrijelijk G.A.N.S. vormt. Zo ontstond Brassband G.A.N.S.! We hadden een band en een naam!

In het hele proces hadden we ook dirigent Jan Werkman bereid gevonden om ons te begeleiden. Een belangrijk punt was nog het kiezen van een evenement. Na veel overleg besloten we deel te nemen aan DOBC. We waren ingeschreven voor DOBC 2020, maar door corona liep alles anders. Na twee jaar malaise zonder evenementen en bijeenkomsten, wilden we niet direct weer als projectband op zoek gaan naar muzikanten. Bands hadden het na corona al zwaar genoeg. We gunden iedereen de tijd om weer op niveau te komen.

De vorige editie prikkelde mij om het nog een keer te proberen, maar dan voor DOBC 2024. Het bestuur van G.A.N.S. kwam bij elkaar en pakte de hele organisatie weer op. Ook nu slaagden we erin om een band te vormen en ons aan te melden voor DOBC 2024. Jan Werkman begeleidt ons weer in acht repetities. Het doel is om veel muziekplezier te beleven en muzikanten uit het noorden een platform te bieden om op eerste divisieniveau te spelen.

Net als elke band heeft ook G.A.N.S. te maken met een begroting. Leden betalen een kleine bijdrage als "contributie", maar dat dekt niet de gehele begroting. Omdat G.A.N.S. geen KvK-geregistreerde band is, is sponsoring lastig. G.A.N.S. is afhankelijk van giften die gelukkig zijn gelukt. Na DOBC evalueren we of het voor herhaling vatbaar is. Als voorzitter ben ik in ieder geval trots op wat we tot nu toe hebben bereikt. Binnenkort gaan we repeteren en hopelijk verzorgen we een mooi optreden. Aan de inzet van de leden zal het zeker niet liggen! Iedereen die meedoet met G.A.N.S. vindt het een superinitiatief en is zeer gemotiveerd."