VLOF 2024: Dirigent Ido Gerard Kempenaar van fanfare Joost Wiersma

Laatste update om 21:41 op Wednesday, 21 February

In de aanloop naar het Vlaams Open Fanfare Kampioenschap (VLOF) op zaterdag 9 en zondag 10 maart in Heist-op-den-Berg spreekt CU Brass met componisten en dirigenten over hun bijdrage aan dit kampioenschap. Ido Gerard Kempenaar neemt met fanfare Joost Wiersma deel in de superieure afdeling.  

Hoe kwam de deelname tot stand?
We wilden eerder al eens deelnemen aan het VLOF, maar dat kwam qua agenda niet goed uit. Nu is ervoor gekozen om wel mee te doen en zijn andere activiteiten later in het seizoen gepland. We zijn zeer verheugd om af te reizen naar dit concours.
 
Wat is het doel van deelname aan dit evenement?
Elk deelnemend orkest heeft als doel om een zo mooi mogelijke uitvoering te geven van het te spelen repertoire. We hadden een relatief korte voorbereidingsperiode voor dit evenement, maar dat is ook wel eens goed. Zowel de voorbereiding als het concours zelf vergen het uiterste van de musici en geven een enorme drive binnen de club om de composities zo goed mogelijk te spelen. Als dirigent ambieer je voor een concert of concours een zo hoog mogelijk afwerkingsniveau en wil je bewerkstelligen dat je individuele musici continu weet te stimuleren om het beste in zichzelf naar boven te halen. Tijdens de voorbereiding op een concours let je veel meer op details, omdat er minder repertoire gespeeld wordt dan tijdens een concert.
 
Is Joost Wiersma gewend om het wedstrijdpodium te betreden?
Joost Wiersma is geen onbekende op het gebied van concoursen. We zijn altijd aanwezig op het vierjaarlijkse Wereld Muziek Concours (WMC), met uitzondering van de laatste editie. Daarnaast neemt het orkest regelmatig deel aan de Open Nederlandse Fanfare Kampioenschappen (ONFK) en doen we op 23 november mee aan het bondsconcours in Zutphen.
 
Hoe ziet de voorbereiding eruit voor dit evenement?
We zijn vanaf januari begonnen met de voorbereiding op het VLOF. Naast een wekelijkse sectierepetitie zijn we ook op studieweekend geweest en zijn er nog enkele extra repetities ingepland. Anno Appelo heeft ons in de voorbereiding geholpen met partij repetities en gastdirecties.
 
Hoe bevalt het werken met een verplicht werk?
We zijn als vereniging gewend aan het spelen van een verplicht werk, want dit is ook tijdens het WMC en ONFK aan de orde. Het verplichte werk voor het VLOF is een prachtig werk waarbij de inhoud van het stuk prima wordt vertaald in de muziek. Dit zorgt voor een heel helder voorstellingsvermogen. Als je als componist erin slaagt zo’n verhalende compositie te schrijven, vind ik het als dirigent een grote uitdaging om het verhaal achter de noten tot een mooi geheel te creëren. In de compositie wordt gebruikt gemaakt van een zeer uitgebreide instrumentatie en dat zorgt voor de nodige uitdagingen. Ook wordt er binnen de instrumentatie op solistisch gebied het uiterste gevraagd. Zo maakt onder andere de bugel kennis met het maximale bereik van zijn instrument en heeft de saxofoongroep veel lastige solistische passages.  
 
Hoe ziet het vrije programma eruit van Joost Wiersma?
We spelen naast het verplichte werk nog drie stukken. We starten het concert met het spetterende Not Before Time van Philip Sparke. Daarnaast heb ik ervoor gekozen om het werk Tallahatchie Concerto van Jacob ter Veldhuis ten gehore te brengen. We spelen uit dit concert alleen het eerste deel. Dit is een prachtig werk waarbij de luisteraar door soliste Astrid Boekel op saxofoon ons geleidelijk meevoert vanuit hemelse naar meer aardse sferen. Daarnaast spelen we Angelus Koraalvariaties van Eduard de Boer. Een prachtige zesdelige compositie waarbij het koraal Angelus van Georg Joseph centraal staat. Een passende tekst op dit koraal werd door dominee Henry Twells geschreven, gebaseerd op Lucas 4 de verzen 40 en 41. Van inleiding, de kracht van de Geest, smeekbede, genezing tot aan demonen: alles komt voorbij. Wat uitmondt in een triomfantelijke afsluitende finale waarbij het koraal in zijn volle glorie nog eens voorbijkomt.  
 
Wat wilt u verder nog kwijt over dit evenement?
Heel mooi dat een dergelijk evenement voor fanfares georganiseerd wordt. Wij kijken ernaar uit om ons programma daar te mogen spelen!