Componisten voor EBBC in Stavanger bekend

Laatste update om 21:47 op Tuesday, 19 December

Volgend voorjaar is in Palanga in Litouwen het Europees kampioenschap, maar we kijken ook even vooruit naar de Europese kampioenschappen in 2025. Die zijn in het Stavanger Konserthus in Noorwegen. De componisten voor de plichtwerken stellen we alvast graag aan u voor. 

Fredrick Schjelderup
Het werk voor de Championship section wordt geschreven door de jonge en getalenteerde componist Fredrick Schjelderup uit Bergen, Noorwegen. Fredrick is geboren in 1990 en heeft een bachelordiploma in compositie aan de Grieg Academie in Bergen. Hij begon zijn carrière als componist in 2008 en is nu een van de meest gespeelde Noorse componisten en levert composities aan veel van de topbands in Europa. Zijn werk wordt sterk beïnvloed door zijn tijd bij een van Europas' meest toonaangevende bands, Eikanger - Bjørsvik Musikklag. Schjelderup vond zijn inspiratie in Stavanger; een echte oliestad in Noorwegen. Transitions in Energy is de titel van het ongetwijfeld uitdagende werk dat voor deze sectie wordt gecomponeerd. Eerdere bekende brassbandwerken van Schjelderup zijn onder andere Festivas en Light, welke verplicht was voor het VOBK in 2015.

Ingebjørg Vilhelmsen
Het werk voor de Challenge section zal worden geschreven door een ander Noors aanstormend talent. Ingebjørg Vilhelmsen werd geboren in 1993 en heeft een masterdiploma in musicologie van de Universiteit van Oslo, tevens een extra opleiding voor compositie van de Noorse Academie voor Muziek in Oslo en Goldsmiths Universiteit van Londen. In 2022 won ze de prijs voor doorbraak van het jaar binnen de klassieke/moderne muziek in Noorwegen. Ingebjørg heeft werk in opdracht geschreven voor veel grote brassband-evenementen, zoals het keuzewerk, Omnia, voor de Noorse Nationale Kampioenschappen van 2023 en keuzewerk voor internationale wedstrijden.

Kjetil Djønne
Het werk voor de Youth Premier Section wordt geschreven door Kjetil Djønne. Hij werd geboren in 1996 en is ook een jonge talentvolle componist. Hij heeft een masterdiploma in directie van de Universiteit van Stavanger, evenals een bachelordiploma in composities van de Grieg Academie in Bergen. In 2021 won hij de prijs voor doorbraak van het jaar binnen de klassieke/moderne muziek in Noorwegen. Kjetil is een veelgevraagd componist in binnen- en buitenland en heeft muziek geschreven voor diverse topbands in Europa. De Youth Premier Section in EBBC heeft een zeer hoog muzikaal niveau en Kjetil daagt met zijn compositie de bands in deze divisie uit op dit hoge standaard niveau. 

Torstein Aagaard-Nilsen
Het werk voor de afdeling Youth Development Section wordt geschreven door de ervaren componist Torstein Aagaard-Nilsen. Hij heeft tweemaal het decor voor de Championship Section in EBBC geschreven, in 1996 (Seid) en in 2003 (Aubade – Dawn Songs of the Fabulous Birds). Zijn stuk, “Dirty Dancing”, is gekozen als plichtewerk voor het Europees Kampioenschap voor Blaasorkesten (ECWO) dat in mei in Oslo wordt gehouden. Stukken van Torstein zijn vaak als testpiece voor de Noorse Nationale Kampioenschappen gesecteerd in 1990, 1999, 2005, 2014 en 2018. Torstein heeft verschillende prijzen gewonnen voor zijn composities voor een groot aantal verschillende ensembles. De organisatie is blij dat hij die ervaring kan gebruiken bij het schrijven van het plichtwerk voor de Youth Development Section.