Exclusief interview met de componist van het verplichte werk

Laatste update om 18:46 op Sunday, 26 November

Direct na het laatste optreden van de verplichte werken sprak CUBrass met de componist van "Sinfonietta n°2 - Quatre Impressions", de Fransman Pierre-Antoine Savoyat:

Wat vond u van het niveau van de optredens?
“We hebben vandaag optredens van buitengewoon niveau gehoord. Technisch en solistisch werd er op hoog niveau muziek gemaakt.”

Is er iets specifieks opgevallen aan de uitvoeringen?
“Wat opviel is dat er 8 totaal verschillende uitvoeringen met uiteenlopende opvattingen werden gespeeld. Iedere dirigent heeft geprobeerd op zijn manier het werk te interpreteren en uit te voeren.”

Zat er wat u betreft een perfecte uitvoering bij?
“Om eerlijk te zijn niet helemaal. Er was een band die mijn interpretatie van het werk het meest benaderde, maar deze band liet het helaas wat liggen in de uitvoering. Er was ook een band die een geweldige uitvoering bracht, maar die daarbij niet bereikte wat ik met het werk heb willen uitdrukken.”

Hoe komt dit denkt u?
“Het is niet gemakkelijk voor niet-Franse bands om de Franse brassclass te evenaren. Het werk is een ode aan de Franse componisten. Deze muziek zit in ons DNA. Het vergt een enorme inleving in deze cultuur om de klank en interpretatie te kunnen evenaren.”

Wat deed het met u om uw werk acht keer uitgevoerd te horen worden op een podium als dit?
“Ik ben enorm vereerd dat mijn werk is gekozen als verplicht werk voor deze kampioenschappen. Daar ben ik uiteraard ook supertrots op. Ik heb mij uitstekend vermaakt vanochtend en complimenteer de organisatie met dit kampioenschap. Ik blijf lekker in de zaal zitten om te genieten van de keuzewerken vanmiddag."