BBK 2023: kampioensafdeling keuzewerk, band nummer 8

Laatste update om 19:52 op Sunday, 26 November

We maken ons op voor het laatste optreden. Brassband Gent brengt "Red Priest" van Philip Wilby.

Dit werk werd onder andere als testpiece gebruikt voor de British Open in 2011. ‘Red Priest’ werd geschreven in opdracht van Black Dyke Band en ging in première tijdens de Europese kampioenschappen van 2010 in Linz. Wilby omschrijft het als ‘Een concert naar Vivaldi met bijzondere scheidingen’, en bevat vier solo-slagwerkpartijen. De oorsprong van de titel verwijst naar Antonio Vivaldi, in de volksmond de ‘Rode Priester’ genoemd dankzij zijn jeugdige wijding en zijn vlammende rode haar. Als zoon van een violist in St. Marks wordt hij herinnerd vanwege zijn productiviteit en verbazingwekkende energie. De compositie is geïnspireerd op zijn enorme productie van Concerto Grossi, waarbij hij solisten in groepen gebruikt. Luisteraars zullen citaten herkennen uit onder meer ‘The Four Seasons’, en zijn bekende ‘Gloria.’

Een opvallende opstelling waar de cornetten staand spelen aan beide kanten van de band en de trombones op de solocornet plaatsen zitten. Gent opent vol overtuiging aan de compositie die meteen doet denken aan "Dove Descending...", een ander iconisch brassbandwerk van Wilby.

Vivaldi's vier seizoenen worden karakteristiek weergegeven. De band zit er lekker in zo aan het begin van het optreden. Mooi lyrisch spel in de bugel en hoorn, helaas niet vrij van een enkel braampje. Erik van de Kolk weet de spanning goed vast te houden. We horen ook eigenlijk voor het eerst vandaag echt pianissimo tutti spel.

Ook in de volgende snelle passage blijft het geheel aangenaam om naar te luisteren. In de fortissimo tutti's naar het slot wordt alles gegeven. Verschillende hoofden lopen rood aan, maar de balans blijft intact. Een fijn slotakkoord van deze prachtige middag/avond. 

CUBrass dankt zijn sponsoren, die onze verslaglegging mogelijk maken

YET Music 
Brassy Nation 
Terpstra Muziek
Yamaha Music Europe