BBK 2023: kampioensafdeling plichtwerk, band nummer 3

Laatste update om 13:00 op Sunday, 26 November

Brassband Gent onder leiding van gast dirigent Erik van de Kolk treedt als derde band op met het uiterst interessante Sinfonietta no2. 

Sinfonietta no2 bestaat als beschreven in de vorige posts uit 4 delen.

Deel 1  "Prélude à un Pays Lointain - Prelude naar een ver land" roept een ver en denkbeeldig land op, eerder geïnspireerd door Aziatische landen. Het hoofdthema (cyclisch) dat door de bugel wordt belicht, maakt gebruik van de pentatonische toonladder, vergezeld van een troebele atmosfeer. Gaandeweg opent het geheel zich om uit te komen op een tweede, veel helderder thema. Na een terugkeer van de vage sfeer keert het hoofdthema terug en eindigt het deel in een rustige omgeving.

Wat zien we hier bij Brassband Gent? In tegenstelling tot wat aangekondigd is staat niet Erik Janssen op de bok, maar Erik van de Kolk! 

De opening is iets trager dan de bands die we eerder hebben gehoord. Ook hier worden fraaie dynamische verschillen gemaakt. Qua intonatie zijn niet alle inzetten even zuiver.

Van de Kolk kiest ervoor om geen ruimte tussen deel 1 en 2 te laten wat de spanningsboog intact houdt. De band heeft af en toe wat moeite om door de technische passages te raken, maar het geheel blijft altijd beheerst en in balans.

Deel 3 start met een prachtig gespeelde baritonsolo. Lichte intonatieproblemen bij de solisten verderop in dit deel. De solopassage in de cornetsectie wordt maar liefst door alle 10(!) backrow cornettisten gespeeld. We horen hier mooie tuttipassages waar de dirigent de band op zijn kenmerkende manier doorheen sleept. De techniek zorgt in het begin van het laatste deel voor wat problemen hier en daar. De energie blijft wel stromen in dit deel, hoewel niet vrij van intonatie en technische vlekjes.

Het slot wordt overtuigend neergezet.