BBK 2023: 1e Afdeling Own Choice, band nummer 5

Laatste update om 19:11 op Saturday, 25 November

St James’s -A new beginning Phillip Harper
St James’s – A New Beginning herdenkt de dood van de Engelse architect Sir Christopher Wren 300 jaar geleden. Londen werd na de Grote Brand van 1666 weer opgebouwd naar zijn ontwerpen. Het stuk is gekozen als verplicht werk voor het nationale brassbandkampioenschap van Groot-Brittannië (“1st Section”) van 2023.

De compositie bestaat uit vier delen:
I. THE GREAT FIRE (De Grote Brand)
II. AFTERMATH (Nasleep)
III. VISION (Visie)
IV. RENAISSANCE (Wedergeboorte)

De klokken luiden de alarmbel en terwijl de hoofdstad door vlammen wordt overspoeld, verspreiden paniek en wanhoop zich. Terwijl het vuur uitdooft, blijven wij achter om de nasleep van het inferno te overdenken. En daar is Sir Christopher Wren. Zijn visie en moed behoorden tot de meest invloedrijke krachten bij de wederopbouw van Londen, dat verrees om zijn plaats als een van de grote steden ter wereld weer op te eisen.

De tweede vertolking vandaag van dit werk, ditmaal door Brassband Scaldis met dirigent Lorenz Havermans. Heldere klank en transparante start door Scaldis; de secties zijn allen goed hoorbaar in 'The Great Fire'. Solisten zijn trefzeker; in F mooie toevoeging vanuit het slagwerk (base-drum). Solisten  krijgen alle ruimte om te shinen. Met veel controle loodst Havermans de band richting Aftermath; mooi in balans, maar net niet helemaal zuiver; dit herstelt zich gelukkig snel en dat brengt een mooie sfeer in dit deel. Heerlijk 'freely' solospel van de flugel-solist. Ook de solo-cornet is op dreef in zijn bijdrage op L. Een mooi zachte start van 'Vision' door band en (euphonoium) solist, serene rust en de start van de cornetten op O is treffend. Wat een muziek krijgen we te horen; mooi van klank op P, de balans blijft uitstekend! De overgang naar 'Renaissance' is net niet zuiver; wel stoer dat de onderkant van de dynamiek wordt opgezocht. Renaissance bruist van energie en mooie lijnen; wat een verzorgde uitvoering van Scaldis. Het slot vanaf Y (St. James) klinkt machtig en straalt het podium af. Wat een gave uitvoering door Scaldis!