BBK 2023: 1e Afdeling Own Choice, band nummer 4

Laatste update om 18:23 op Saturday, 25 November

Metropolis 1927 Peter Graham
Fritz Langs sciencefiction-epos Metropolis uit 1927 wordt beschouwd als een meesterwerk van filmische visie en een hoogtepunt van de Duitse expressionistische filmkunst. De film speelt zich af in een toekomstige dystopische wereld en laat de kijker kennis maken met twee contrasterende gemeenschappen die in de uitgestrekte stad Metropolis wonen. Degenen die bovengronds zijn, leven een leven vol privileges en plezier, verzorgd door de drone-arbeiders die ondergronds wonen en wiens rol het is om de machines die de stad van stroom voorzien te onderhouden en te bedienen. Langs film, die kan worden beschouwd als een soort moraliteitsspel uit de 20e eeuw, put uit een reeks thema's en invloeden, van marxistische idealen en sociale satire tot openlijke religieuze symboliek. De muziek probeert niet de plot te verduidelijken zoals die is, maar weerspiegelt eenvoudigweg mijn muzikale reacties op Langs noirish visuele stijl en decorontwerpen – de sombere machinekamers, de decadente nachtclubs, de gotische kathedraal enzovoort – paradoxaal genoeg een wereld van angstaanjagende schoonheid. Metropolis 1927 werd gemaakt in opdracht van Bramwell Tovey en The National Youth Brass Band of Great Britain, met financiering van The Arts Council of England. 

De keuzewerken in de Eerste Afdeling zijn ambitieus te noemen; ook Mercator Brass Band pakt uit. Metropolis 1927 stond in 2015 nog als vrij werk op de lessenaar bij Black Dyke Band tijdens de Europese Brassband Kampioenschappen....

Flitsende start door de veelal jonge musici van Mercator. Duidelijke articulatie en strak samenspel kenmerken de eerste maten. Ook veel aandacht voor dynamiek. De band speelt met zeer veel vertrouwen in alle secties en dat maakt dat het overtuigend overkomt in de zaal met een heldere klank. 
Prachtige klank van de euphonium-solist op J; de begeleiding is echter ook prachtig van klank. Het tempo op L wordt weer opgepakt en de ragfijne techniek komt valt opnieuw op. Veel detail te horen in articulatie en ook zijn duidelijke lijnen gekozen door De Win. Het levert een heerlijke uitvoering vol energie op.
Het Misterioso (Q) is mooi vormgegeven; mooie flugel en de overname door de bariton is ook prachtig. De Eb bas zet de sterke solistische bijdragen voort, en de solisten op cornet op euphonium fragen bij aan een prachtige keur aan solisten. Heerlijk luisteren dit, zo muzikaal! Elke solist is spot-on. 
AA is gedurft in dynamiek, jammer van de kleine vlekjes in de bijdrage van de soprano. Het collectief blijft zeer goed van balans en samenspel. De parade past ook helemaal in deze uitvoering; het blijft uitermate goed van articulatie en techniek wat we horen. Mooie opbouw naar de finale waar we de band in een prachtig fortissimo hun optreden horen afsluiten.