BBK 2023: 1e Afdeling Own Choice, band nummer 3

Laatste update om 17:50 op Saturday, 25 November

Stonehenge Jan van der Roost
Een enorme cirkel van gigantische rechtopstaande stenen staat al zo’n 3500 jaar lang in het zuidwesten van Engeland. In dit werk zijn sfeerbeelden omgezet in muziek. Hoewel er geen concreet verhaal aan ten grondslag ligt en er geenduidelijk scenario is gebruikt, verklankt deze compositie het mysterie en de grootsheid van het eeuwenoude geheimzinnige monument Stonehenge op voortreffelijke wijze.

Brassband Bacchus met dirigent Bart Van Neyghem kent een zeer sfeervolle en gedurfde start van Stonehenge. Risico nemen brengt soms wat missertjes in het spel, maar dat doet niets af aan de treffende sfeer. Mooie flugel; en wat te denken van het fluwelen geluid van de bassectie? Een zeer moeilijke compositie waar Bacchus niet helemaal vlekkeloos doorkomt. De zachte dynamiek spreekt echter zeer aan. Het blijft zeer aansprekend spel ook in D waarbij er een fenomenale opbouw is naar E (Pesante e sonore). Het werk ademt controle en rust.
Zeer mooi spel op F. De aanloop naar het Allegro feroce e agitato is prachtig vormgegeven; het slagwerk en band zijn uitstekend in balans. Strak ensemble-spel door Bacchus en frisse cornetten in J. In K wat kleine ongelijke inzetten, maar er wordt zeer mooi muziek gemaakt. En het blijft ook op O zeer prettig luisteren naar deze band; zeer veel detail en de dynamiek is zeer afgewogen. Wat een mooie, muzikale uitvoering weet Brassband Bacchus hier te brengen; niet zonder kleine vlekjes, maar zeer indrukwekkend.