BBK 2023: 1e Afdeling, band nummer 2

Laatste update om 15:12 op Saturday, 25 November

Eerste afdeling: Afterlife van Stijn Aertgeerts
Dit werk is een gezamenlijke compositieopdracht van VLAMO en NBK.

Afterlife probeert de verschillende indrukken weer te geven die bij de componist opkomen bij de dood en het nabestaan. Het werk is volledig gebaseerd op het Dies Irae-motief, dat doorheen de muziekgeschiedenis gebruikt werd om de dood te weerspiegelen. De verschillende emoties die bij de dood komen kijken worden weergegeven door het thema in verschillende vormen en omkeringen te laten terugkeren.

Een opening vol bravoure door de muzikanten en dirigent van Scaldis. Hier is veel details te onderscheiden. Een mooie start van dit werk, richting het freely ontstaan er wat stemmingsproblemen tussen flugel/es- en repiano cornet. De daaropvolgende solo is helaas niet vrij van schoonheidsfoutjes, dit gedeelte zou in de middag wel eens een van de scherprechters kunnen worden. De cornetsectie laat zich van zijn beste kant zien in N, zeer uniforme speelstijl. Er valt tot nu toe veel te genieten bij dit optreden. 

De stemming die eerder al benoemd is tussen soprano en flugel blijft fragiel, het is niet veel maar het is helaas net niet spot on. 

De band is duidelijk op elkaar ingespeeld, de solo in de trombone en de begeleiding in glockenspiel sluit naadloos op elkaar aan. De solisten die hierop volgen krijgen duidelijk energie van deze solistische start. De euphonium speelt een prachtige cadens. De flugelsolo is helaas niet vrij van schoonheidsfoutjes. Er wordt echter prachtige muziek gemaakt door deze band, waarbij de dynamische verschillen mooi in balans zijn. De cornetsectie op X schittert opnieuw, wat een mooie warme klank; de muzikanten in de band genieten zichtbaar van dit deel. Er ontvouwd zich hier een hele mooie uitvoering, met een band en een hele mooie klankbalans. 

De flugel en de solohoorn zijn in de aanloop naar CC duidelijk te onderscheiden, dat zorgt voor een hele mooie sfeer en duidelijke intro naar CC. 

Naar het einde toe wordt er heel veel sfeer gemaakt, een terecht applaus vanuit de zaal. 

In deze uitvoering zijn duidelijke muzikale keuzes gemaakt door Lorenz Havermans, en die werden door de band nauwgezet uitgevoerd. Een mooi op elkaar ingespeeld ensemble dat een mooie uitvoering van dit werk heeft gebracht.