BBK 2023: 1e Afdeling, band nummer 1

Laatste update om 14:23 op Saturday, 25 November

Eerste afdeling: Afterlife van Stijn Aertgeerts
Dit werk is een gezamenlijke compositieopdracht van VLAMO en NBK.

Afterlife probeert de verschillende indrukken weer te geven die bij de componist opkomen bij de dood en het nabestaan. Het werk is volledig gebaseerd op het Dies Irae-motief, dat doorheen de muziekgeschiedenis gebruikt werd om de dood te weerspiegelen. De verschillende emoties die bij de dood komen kijken worden weergegeven door het thema in verschillende vormen en omkeringen te laten terugkeren.

De eerste maal dat we vanmiddag deze compositie horen. Braz'Art o.l.v. Geert Verschaeve gaat voortvarend van start, de ritmiek in de triolen valt op door articulatie. De cornetsolo begint vol bravoure, de begeleidingende noot in de eerste afsluiting in de trombones valt op doordat deze niet exact onder elkaar staat.

De ritmiek en melodische lijnen komen op L op onze plek wat difuus over. Op de 6/8 bij P is de melodische lijn in flugel, soprano niet helemaal samen, de begeleidende ritmiek komt hier lastig naar voren in de zaal. Door het gehele werk worden de ritmische triolen zeer vrij geinterpreteerd.

De flugelsolo valt positief op door de lange muzikale lijnen die gespeeld worden. De begeleiding is hier weer ruim aanwezig. Het tempo 72 wordt hier ruim geinterpreteerd, het slot van het langzame gedeelte naar het furioso toe wordt vol overgave gebracht, erg mooi. Gedurende het werk overheerst het gevoel dat er dynamisch meer mogelijkheden geboden worden door de componist dan er hier benut worden. De aansluiting in de flugel/euphonium/repiano cornet is helaas niet geheel aanwezig in FF. De band werkt naar een mooi slot. 

De zaal heeft voor de eerste keer vandaag kunnen genieten van het prachtig gecomponeerde After Life van Stijn Aertgeerts.